یکی از اتفاقاتی عجیبی که در چند روز اخیر افتاد و آن را به صدر اخبار و ترندهای روز برد؛ تغییر نام فیسبوک به «متا» بود. اتفاقی که باعث شد جملاتی نظیر «با فیسبوک خداحافظی کنید» یا «فیسبوک مرده است» میان کاربران فضای مجازی دست به دست شود. احتملاً شما هم این خبر به گوشتان خورده است؛ اما ما قصد داریم از زاویهای متفاوت و به طور کامل و جامع به این موضوع بپردازیم و به سوالات شما در این زمینه پاسخ دهیم. پس با هوم سرویز همراه باشید.
فهرست مطالب
- اهمیت نام برند و علل مختلف تغییر آن توسط کمپانیهای بزرگ
- متا و متاورس چیست؟
- متاورس و فیسبوک
- دلایل پنهان تغییر نام فیسبوک
- آینده فیسبوک
- کلام آخر
اهمیت نام برند و علل مختلف تغییرآن توسط کمپانیهای بزرگ
همواره یکی از چالشها و دغدغههایی که مدیران و موسسان کمپانیهای بزرگ در همان ابتدا با آن روبهرو هستند؛ انتخابی نام درست و شایسته برای شرکت و کسب و کار خود است. فرآیندی که شاید در ظاهر کار سادهای بهنظر برسد؛ اما به دقت فراوانی نیاز دارد و باید معیارها و موارد زیادی در انتخاب آن بررسی شود. نامی که باید در عین نوآورانه و خلاقانه بودن، ساده و آسان باشد و از مهمتر توهین با تهدیدی برای گروه یا اقلیتی خاص نباشد.
این اولین باری نیست که شرکتی در این ابعاد تصمیم به تغییر نام خود گرفته است؛ اما در اکثر اوقات این تغییر نام تنها یک تغییر ساده نیست و موارد و قضایای زیادی در پشت پرده منجر به انجام آن شده است. یکی از نزدیکترین و شبیهترین این اتفاقات به وضعیت فعلی فیسبوک، مرتبط میشود به غول نفتی توتال و وقایع اخیر مرتبط با آن. در تیرماه امسال شرکت توتال مجبور شد برای پایان دادن به فشارهای اجتماعی ناشی از گرمایش جهانی و انتشار کربن و همچنین برای نشان دادن تمایل خود به استفاده از انرژیهای تجدید پذیر؛ نام خود را از «توتال» به «توتال انرژی» تغییر دهد. در مثالی دیگر شرکت جنرال موتورز را داریم که در زمینه سرمایه گذاری خودرو و عرضه وام مسکن فعالیت داشت. با آغاز بحران مالی در آمریکا، این شرکت فراز و نشیبهای زیادی را پشت سر گذاشت. نهایتاً در سال 2010 و در راستای فرار از زیر سایه سنگین وامها و قرضهای دریافتی از سوی دولت آمریکا، نام خود را به «الای فایننشل» تغییر داد.
اما گاهی اوقات رسوایی، عدم کفایت و قضایای سیاسی منجر به تغییر نام یک شرکت یا ابرکمپانی میشود. همواره در طول تاریخ شرکتهایی بودهاند که بهدلیل رسواییهای اخلاقی، کاهش کیفیت محصولات و همینطور زد و بندهای سیاسی، یک شبه از عرش به فرش رسیدند و تمام اعتماد و محبوبیتی را که میان مردم داشتند از دست دادند. شرکتهای «کامکست» و «تایم وارنر کیبل»، مثالهای خوبی برای این مورد هستند. این شرکتها به خاطر رسواییهای فراوان اخلاقی که از داخل آنها به بیرون فاش شده بود و همینطور افت فاحش کیفیت محصولات و خدماتشان، سادهترین و ارزانترین راه را انتخاب کردهاند و نام برند خود را تغییر دادند. این دو شرکت به ترتیب در سالهای 2010 و 2016، نام خود را از «کامکست» به «ایکس اینفینیتی» و از «تایم وارنر کیبل» به «تایم وارنر اسپکتروم» تغییر دادند.
بعضی وقتها نیز شرکتها پس از آنکه توانستهاند رشد پایداری را تجربه کنند و سودآوری مداومی داشته باشند؛ به شاخههای متنوع و متفاوتی از بازار ورود میکنند. سپس برای نشان دادن بهتر جایگاه و اهداف جدید شرکت، نام خود را تغییر میدهند. یکی از مثالها در رابطه با این مورد، تغییر نام اپل کامپیوتر به اپل در سال 2007 بود. چرا که در آن سال اهداف و محصولات شرکت تنها منحصر به کامپیوتر نبود و پس از معرفی اولین آیفون در همان سال، این شرکت نام خود را تغییر داد.
در بعضی موارد نیز مدیران یک کمپانی به این نتیجه میرسند که نامی که برای شرکت خود انتخاب کردهاند، نام مناسبی نمیباشد و نمیتواند به خوبی خدمات و دورنمای آن را به بقیه نشان دهد. برای مثال اینستاگرام در ابتدا با نام بوربن (Burbn) وارد جهان اینترنت و استارتآپها شد؛ اما پس از مدتی مدیران آن به این نتیجه رسیدهاند که نام فعلی شرکت، نام خوبی برای آن نمیباشد. پس با ترکیب دو واژه عکس فوری (Instant Camera) و تلگراف (Telegraph)T به اینستاگرام به معنای پیامرسانی فوری از طریق عکس رسیدند.
در آخر و در گاهی اوقات نیز قانون کپی رایت منجر به تغییر نام کمپانیها میشود. برای مثال زمانی که شرکت اسنپ چت (که یک اپلیکیشن ارسال و دریافت تصویر است) در سال 2011 شروع به کار کرد، با اعتراضها و شکایتهای فراوانی از سمت شرکت پیکابو مواجه شد که نمیخواست نام خود را با موسسان اسنپ چت شریک شود. لذا مدیران این شرکت نام خود را به اسنپ چت تغییر دادند.
تا اینجا از دلایل مختلف تغییر نام شرکتهای بزرگ گفتیم و مثالهای معروف و متعددی را برای آن ارائه کردیم. حال بهتر است این تغییر نام را برای فیسبوک تحلیل و ابعاد مختلف آن را بررسی کنیم. اما قبل آن بهتر است توضیحی در رابطه با نام متا و متاورس بدهیم و شما را با آن آشنا کنیم. با ما همراه باشید.
متا و متاورس چیست؟
مارک زاکربرگ، مدیر عامل فیسبوک در آخرین مصاحبه خود و در رابطه با نام جدید فیسبوک گفت:
نام جدید نشان میدهد که با گذشت زمان، کاربران برای استفاده از سایر خدمات این شرکت نیازی به استفاده از فیسبوک نخواهند داشت. متا از کلمه یونانی به معنای فراتر گرفته شده است. برای یک فرد خارجی، متاورس ممکن است شبیه نسخهای از VR باشد، اما برخی از مردم معتقدند که این فناوری میتواند آینده اینترنت باشد. افراد ممکن است در عصر متاورس بتوانند به جای استفاده از رایانه، با گجتهای مخصوص وارد دنیایی مجازی شده و از امکانات آن استفاده کنند؛ محیطی کاملا دیجیتالی که مردم سراسر جهان را به هم متصل میکند. امید است بتوان در آینده از دنیای مجازی برای هر چیزی از کار، بازی و کنسرت گرفته تا معاشرت با دوستان و خانواده استفاده کرد.»
این صحبتهای موسس و مدیرعامل فیسبوک در رابطه با نام جدید شرکت، علت انتخابش و همینطور معنای آن است اما متا و متاورس به چه معناست؟
بارها شده که با واژه بتا روبهرو شدهایم و آن را شنیدهایم. در دنیای کامپیوتر و نرمافزار، واژه «بتا» به معنای نسخه آزمایشی و بهروز شده از نسخه قبلی برنامه و به عبارتی محتوای کلی یک المان خاص است. اما ارتباط متا به بتا چیست؟
متا در واقع به معنای یک گام جلوتر و فراتر است و ما در متا یک قدم به جلوتر و ماورا خواهیم رفت. متا را میتوان گامی بلندپروازانه و جاهطلبانه به جلو نیز تلقی کرد.
متاورس نیز از ترکیب دو کلمه Meta و Universe تشکیل شده و در لغت به معنای فراتر از جهان است. البته که این مورد ایده جدیدی نیست و پیدایش آن به دهه نود میلادی برمیگردد؛ اما تا پیش از مطرح شدن آن توسط مارک زاکربرگ، کمتر کسی درباره آن حرف میزد.
اصطلاح متاورس اولین بار در کتاب «سقوط برفی» نوشته «نیل استفنسون» و در سال 1992 مطرح شد. داستان این کتاب در رابطه با یک جامعه دیستوپیایی که مردمان آن برای فرار از زندگی و رنجهای موجود در آن، به جهانی مجازی به نام متاورس پناه میبردند و در آنجا و در کالبد آواتار خود، با دیگران و دوستانشان وقت میگذراندند، خرید و فروش میکردند و حتی با دشمنان خود در دنیای واقعی مبارزه می کردند!
متاورس (که به آن جهان موازی نیز میگویند) نظریهای انقلابی و تازه در رابطه با تکنولوژیهای جدید در آینده است. به بیان بهتر، متاورس یک ابر واقعیت مجازی و یک جهان دیجیتالی فوقالعاده گسترده است که کاربران آن قادرند از هر نقطه دنیا به آن متصل شوند. البته متاورس بسیار فراتر از مفهوم امروزی فضای مجازی است و در واقع ترکیب شگفتانگیزی از اینترنت، فضای مجازی و واقعیت افزوده است. کابران در متاورس میتوانند از حواس پنجگانه خود استفاده کنند و احساساتی نظیر شادی، غم و درد را در این فضا از خود بروز و نشان دهند.
به بیان بهتر متاورس قرار است دنیایی دیجیتالی باشد که تا حد زیادی جایگزین جهان واقعی میشود و افراد در آن کار، تحصیل، بازی و معاشرت میکنند. افراد حتی میتوانند ثروت خود را به همچین جهانی منتقل کنند و در آنجا به خرید و فروش و تجارت بپردازند. همچنین به لطف وجود همچین دنیایی، دیگر نیاز به چیزی به نام اینترنت نیست، چرا که افراد در این فضا همیشه آنلاین هستند. این دنیا در نزد بسیاری با هدفونهای واقعیت مجازی و آواتارها شناخته میشود و به نوعی نسل بعدی اینترنت خواهد بود.
از نگاه زاکربرگ، متاورس نزدیکترین چیز به دستگاه تلهپورت است و به لطف آن میتوان بین جهانهای مختلف جابهجا شد.
متاورس دو نسخه دارد. نسخه اول به این شکل است که انسان از خود آواتاری در این فضا میسازد. این آواتار در این محیطی میتواند هر کاری که بخواهد انجام دهد و به نوعی زندگی بینهایت را تجربه کند. البته یک نگرانی بزرگ در رابطه با این نسخه از متاورس وجود دارد و آن هم موضوع امنیت است. چرا که در چنین فضایی، دولت و افراد قدرتمند جامعه میتواند بهراحتی افراد را کنترل، اطلاعات آنها را مشاهده و کوچکترین رفتار آنها را رصد کنند. همچنین هکرها نیز در چنین محیطی میتوانند بهروشهای متعدد و مختلف، اطلاعات افراد را سرقت و به کمک آنها از فرد مورد نظر اخاذی کنند. هکرها حتی میتوانند آواتار شما که در واقع وسیله شما برای زندگی در این فضای مجازی است را نیز هک کنند. کنترل زندگی شما در چنین محیطی را بدست گیرند.
حال و پس از آنکه با مفهوم متا و متاورس آشنا شدیم. توانستیم بخشی از این جهان عظیم و مجازی را در ذهن خود ترسیم کنیم بهتر است به ارتباط این مفهوم با نام جدید شرکت فیسبوک بپردازیم و آن را بررسی کنیم.
اما نسخه دوم متاورس با وجود داشتن شباهتهای نسبی به نسخه اول، تفاوتهای اساسی نیز با آن دارد. در این نسخه تواناییهای آواتار انسان با خود او در دنیای واقعی برابر است. او نمیتواند کاری که در دنیای حقیقی قادر به انجام آن را نیست را اینجا عملی کند. ویژگی دیگر این نسخه از متاورس آن است که فردی که به جهانش سفر میکند دیگر قادر به بازگشت به دنیای واقعی خود نیست. در این نسخه از متاورس قوانینی نیز وجود دارد و آواتارها نمیتوانند بدون توجه به آن، هر کاری را که خواستند انجام بدهند. همین مورد باعث شده که این دنیا شباهتهای زیادی به جهان واقعی داشته باشد و هم کارهایی را که آواتار انسان میخواهد در این جهان بکند را محدود کند یا نقشی اساسی در آن داشته باشد. همین مورد باعث شده که بسیاری از افراد و تئوری پردازان معتقد باشند که ما در حال حاضر نیز در حال زندگی در یک متاورس هستیم!
متاورس و فیسبوک
همانطور که میدانید و در این مقاله نیز به آن اشاره کردیم؛ فیسبوک در یک حرکت جسورانه، جاهطلابانه و عجیب نام خود را به متا تغییر داد و شاید بزرگترین ریبرندینگ تاریخ را به نام خود ثبت کرد. به گفته فیسبوک و شخص زاکربرگ، قصد آنها از این کار، گسترش دامنه فعالیتهای خود به ورای موضوع شبکههای اجتماعی و ورود آنها به حوزههایی همانند واقعیت مجازی است. زاکربرگ معتقد است که متاورس آینده اینترنت، تکنولوژی و حتی زندگی انسانها است. برای تحقق این امر نیز ( تنها در طول یک سال گذشته) 10 میلیارد دلار برای تحقق این پروژه هزینه کرده و باور دارد که متاورس میتواند در آینده به بازوی اصلی فیسبوک تبدیل شود.
به اعتقاد زاکربرگ و تنها تا 10 سال آینده، اکثر مردم اوقات خود را در این نسخه سهبعدی از اینترنت سپری میکنند و این مورد تنها محدود به سختافزارهای تولید شده توسط شرکت «متا» نمیشود. زاکربرگ اکنون افراد حاضر در پروژهی متا و همینطور تیمهای دیگری را موظف کرده تا با تمام توان روی این پروژه کار کنند تا بالاخره روزی برسد که به کمک آن به خانه دوستمان در آنسوی دنیا برویم و با او مشغول انجام بازی شطرنج شویم.
نرمافزار و برنامهای که زاکربرگ بنای متاورس را بر روی آن بنا کرده نیز هورایزن نام دارد که به نوعی ترکیب دو بازی ماینکرفت و روبلاکس است. همچنین سال آینده قرار است این شرکت از Project Cambria رونمایی کند که در واقع هدستی بالارده است و میتواند تصاویر مجازی را بهطور تمام رنگی با دنیای واقعی ترکیب کند تا تصویری کاملاً واقعی ارائه کند. همچنین این هدست، حرکات چشم و چهره را نیز به دقت دنبال میکند تا آواتار واقعیتر و ملموستری خلق کند.
دلایل پنهان تغییر نام فیسبوک
برنامههای زاکربرگ برای تغییر نام شرکت از شش ماه پیش و به طور کاملاً محرمانه کلید خورده بود. هر چند که خود او معتقد است از زمان خرید واتساپ و اینستاگرام به فکر تغییر نام برند خود است و این یکسان بودن نام شرکت با یکی از اپلیکیشنهای خود سردرگمی زیادی ایجاد کرده است. زاکربرگ در جای دیگری گفته بود که قرار است تمرکز اصلی این شرکت محدود به متاورس شود و در نهایت چند روز قبل از نام جدید شرکت خود رونمایی کرد: «متا»
البته این تغییر نام در رابطه با شرکتها و اپلیکیشنهای زیر مجموعه آن نظیر خود فیسبوک، اینستاگرام و واتساپ اعمال نخواهد شد. متا تنها محدود به شرکت مادر و سازنده آنها خواهد بود. اما موضوعی که تا این تغییر نام را به چنین بحث مهمی تبدیل کرده و آن را به صدر اخبار و ترندهای روز برده مرتبط میشود به اخباری که به تازگی از فیسبوک و درون آن به رسانهها درز پیدا کرده است و اسنادی که اخیراً فاش شده است! چرا که شرکت فیسبوک اولین کمپانی بزرگی نیست که دست به همچین کاری میزند. چندی قبل شرکت گوگل، نام کمپانی مادر خود را به آلفابت تغییر داد؛ اما همچین اتفاقی برای آن نیفتاد و تا این حد مورد توجه رسانهها و افراد قرار نگرفت.
یکی از افرادی که در منتشر شدن این اسناد در رابطه با رسواییها و فساد داخل شرکت فیسبوک نقش بهسزایی داشت؛ «فرانسیس هاگن» کارمند اسبق این شرکت بود. یکی از مواردی که در این اسناد به چشم میخورد؛ ناکارآمدی هوش مصنوعی فیسبوک در مدیریت و حذف محتواهای بد و مضر برای کاربران است. بر اساس این اسناد، هوش مصنوعی فیسبوک تنها 19 درصد از محتواهای حاوی خشونت، 17 درصد از محتواهای حاوی تصاویر مستهجن و تنها 1 درصد از محتواهای نفرت پراکن را حذف کرده است. همچنین فیسبوک برای حفظ امنیت کاربران غیر انگلیسی زبان هیچ هزینهای نکرده و هیچ اهمیتی به این افراد نداده است. برای مثال تنها 0/2 درصد محتواهای نفرتپراکن برای کاربران افغانستانی حذف شده است. هیچ تیمی برای نظارت به زبان عربی (که سومین زبان پراستفاده در فیسبوک نیز بهشمار میرود) استخدام نشده است. همه اینها در حالی است که فیسبوک وعده اتصال تمام دنیا به یکدیگر را داده بود. این جمله همچنان یکی از شعارهای اصلی این شرکت است. جمله معروفی میان کارمندان فیسبوک رواج دارد که میگوید «ما به طور آگاهانه کاربران را در معرض آسیبهای غیراخلاقی قرار میدهیم».
آینده متا و فیسبوک
مواردی که ذکر کردیم موجب شده که تغییر نام شرکت در چنین مقطعی، بسیار مشکوک بوده و آینده فیسبوک بسیار مبهم باشد. انتشار این اسناد منجر شده که در حال حاضر هیچ شرکتی به اندازه فیسبوک زیر نظر رسانهها نباشد و تا این حد کوچکترین رفتارشان رصد نشود. عدهای معتقدند علت اصلی این تغییر نام فیسبوک؛ فرار مارک زاکربرگ و شرکتش از گذشته تاریک خود است. چرا که فیسبوک در حال حاضر به حدی بدنام شده که اعتماد و اعتبار خود را در میان جوانان از دست داده و حتی عدهای نیز از این تغییر خوشحال نشدهاند. معتقدند مالک شرکت بدنامی مانند فیسبوک نباید در آینده اینترنت تاثیرگذار باشد و نقشی در آن داشته باشد.
دیدگاه بدبینانه در مورد آینده فیسبوک و اینترنت آن است که شرکت متا و شخص مارک زاکربرگ کنترل همه چیز را در این فضا به دست خواهند گرفت و آینده اینترنت و حتی زندگی کاربران به تصمیمات آنها وابسته میشود. سپردن چنین قدرتی نیازمند اعتماد است؛ اعتمادی که فیسبوک خیلی وقت است آن را از دست داده است.
کلام آخر
ما در این مقاله سعی کردیم هر آنچه که باید در رابطه با متا و متاورس، علل مختلف این تغییر نام و آینده فیسبوک بدانید را برای شما شرح دهیم. امید است که این مقاله توانسته باشد برای شما مفید واقع شود.
در بخش تکنولوژی هوم سرویز، شما جدیدترین اخبار دنیای تکنولوژی را می خوانید و می توانید تجربه بهتری از حضور در دنیای اینترنت نظیر حذف اکانت اینستاگرام و ساخت اکانت پلی استیشن و … داشته باشید. همچنین می توانید کارهای تخصصی مانند تعمیر تبلت و موبایل یا نصب بازی و نرم افزار روی موبایل و همینطور خدمات کامپوتری در محل را به متخصصان هوم سرویز بسپارید. خیلی سریع و با هزینه مناسب این کار را برای شما انجام دهند.
شما می توانید تمام کارهای خود را در زمینه اینترنت و اپلیکیشن های موبایلی را به تیم حرفه ای و باتجربه هوم سرویز بسپارید تا سریعا مشکل و نیاز شما برطرف شود. مثلا می توانید نصب انواع بازی ها و برنامه های پرکاربرد مانند اینستاگرام، واتساپ و بازی های مختلف را به تیم مطمئن و حرفه ای هوم سرویز بسپارید تا به بهترین شکل ممکن این کار را برای شما انجام دهند. برای سفارش نصب بازی و نرم افزار روی گوشی موبایلتان، روی دکمه های زیر کلیک کنید و درخواست خود را ثبت بفرمایید: