امروزه اکثر افراد در خانه های آپارتمانی و برجهای بزرگ زندگی می کنند و تعداد خانههای ویلایی و شخصی بسیار کم شده است. به دلیل زیاد بودن تعداد ساکنین در ساختمان و آپارتمان، لازم است قوانینی را رعایت کنیم تا مشکلی برای هیچکدام از ساکنین ایجاد نشود.
جدا از اینکه در آپارتمان هرکدام از ساکنین در قبال همسایه خودشان وظایفی دارند که این وظایف باید رعایت شود تا مشکل و چالشی به وجود نیاید، بخش هایی از آپارتمان که به نام مشاعات شناخته می شوند نیز قوانینی دارند که تمامی ساکنین ملزم به رعایت آنها هستند.
حالا شاید این سوال برایتان پیش بیاید که اصلا مشاعات چیست؟ قوانین مشاعات چه هستند؟ ساکنین یک آپارتمان نسبت به مشاعاتی مانند پشت بام، حیاط خلوت و پارکینگ چه وظایفی دارند و اگر با یکی از ساکنین در زمینه مشاعات دچار مشکل شویم، باید چه کاری انجام دهیم؟
اینها سوالاتی هستند که ممکن است برای شما پیش بیاید و پیدا کردن جواب این سوالات برای ساکنان آپارتمانها و مجتمعهای مسکونی بسیار لازم و ضروری است.
به همین خاطر در این مقاله ما می خواهیم در مورد این صحبت کنیم که قوانین مشاعات ساختمان چیست؟ هرکدام از ساکنین یک آپارتمان، در قبال مشاعاتی مانند پشت بام، حیاط خلوت و پارکینگ چه وظایفی دارند که ملزم به رعایت آنها هستند؟
اگر در آپارتمان زندگی می کنید و دوست دارید در مورد قوانین مشاعات اطلاعات بیشتری داشته باشید یا با یکی از همسایگان خودتان در این زمینه دچار چالش شدهاید و میخواهید با توجه به قوانین مشاعات اقدامی انجام دهید، پیشنهاد ما این است که حتما تا انتهای این مقاله با ما همراه شوید و قوانین مشاعات را به صورت کامل یاد بگیرید.
مشاعات آپارتمان چیست؟
قبل از اینکه بخواهیم به سراغ بررسی قوانین مشاعات ساختمان برویم، میخواهیم این موضوع را بررسی کنیم که اصلاً مشاعات چیست و کدام بخشهای ساختمان جزو مشاعات محسوب میشوند.
به صورت کلی در زندگی آپارتماننشینی، شما دو نوع مالکیت را تجربه میکنید. مالکیت نوع اول برای بخشهایی است که اختصاصی هستند و به خود شما تعلق دارند. واحد مسکونی شخصی، انباری و پارکینگ جزو واحدهای خصوصی هستند که به شما تعلق دارند.
مالکیت اختصاصی به این صورت است که در سند شما ثبت شده و شما به صورت کاملا رسمی مالک تمامی این بخشها هستید و کسی جز شما نمیتواند ادعایی برای مالکیت این موارد داشته باشد.
اما نوع دیگری از مالکیت که در ساختمان وجود دارد، مالکیت بخشهای مشترک و عمومی ساختمان است. به فضاهایی که شامل این نوع از مالکیت میشوند، مشاعات گفته می شود که به معنی مشترک بین تمامی ساکنین است.
در ادامه چند مورد از مهمترین قسمت های مشاعات ساختمان ها را به شما معرفی میکنیم تا با آنها بیشتر آشنا شوید:
- پشت بام ساختمان
- درب ورودی ساختمان
- زمین ساختمان
- راهروهای ساختمان
- آسانسور ساختمان
- پنجرههای راهرو
- راه پله ها
- ورودی پارکینگ
- پارکینگ اضافی
- موتورخانه ساختمان
- انشعابات مشترک مانند کنتور برق و…
- تاسیسات مشترک مانند کنتور آب مشترک و…
- حیاط ساختمان
- لابی ساختمان
- باغچه و بخش های مشابه
موارد گفته شده به صورت کلی جزو مشاعات و بخشهای مشترک یک ساختمان محسوب میشوند که قوانین کلی برای آنها وجود دارد و کسی نمی تواند برای این بخشها، ادعای مالکیت داشته باشد؛ مگر اینکه در سند آن فرد، مالکیت قسمتی از مشاعات یا تمامی این بخشها ذکر شده باشد. همچنین هزینه های موردنیاز برای مشاعات بین تمامی ساکنین تقسیم می شود. مثلا هزینه نظافت راه پله باید توسط تمامی ساکنین پرداخت شود.
قوانین مشاعات ساختمان چیست؟
حالا که با مشاعات ساختمان آشنا شدید و متوجه شدید که این موارد شامل چه بخشهایی میشوند، بهتر است به سراغ بررسی قوانین مشاعات ساختمان برویم تا با قوانین استفاده از این قسمتها آشنا شوید.
لازم است بدانید که رعایت قوانین مشاعات ساختمان توسط تمامی ساکنین واجب است؛ یعنی اگر یکی از ساکنین، قوانین مشاعات ساختمان را رعایت نکرد، بقیه افراد میتوانند استشهاد دستهجمعی درست کرده و از فرد خاطی شکایت کنند تا بتوانند او را ملزم به رعایت قوانین مشاعات ساختمان کنند.
در ادامه با قوانین مشاعات ساختمان آشنا خواهید شد.
قوانین مشاعات ساختمان برای پشت بام
پشت بام ساختمانها، یکی از مشاعاتی است که متعلق به تمامی ساکنین بوده و همه ساکنان یک آپارتمان میتوانند به اندازه مساوی در آن سهیم باشند. به همین خاطر قوانینی برای این بخش وجود دارد که در ادامه آنها را مشاهده میکنید:
- هیچکدام از ساکنان حق این را ندارند که همه یا قسمتی از پشت بام را تصرف کنند یا وسایل خودشان را در این قسمت انبار کنند.
- در صورت وجود مشکل در پشت بام و نیاز به تعویض مواردی مانند ایزوگام پشت بام، تمامی ساکنان موظف هستند که هزینهای را متناسب با سهم خود یا متراژ خانه پرداخت کنند؛ مگر اینکه یکی از ساکنین باعث این خرابی شده باشد که در این صورت نیاز است شخص موردنظر هزینه را بهتنهایی پرداخت کند.
- در صورت نیاز به نصب هرگونه امکاناتی مانند نصب آنتن مرکزی و…، نیاز است که بین تمامی صاحبان ساختمان رایگیری انجام شود و در صورت موافق بودن تمام ساکنین، این کار انجام شود.
- شستن فرش، استفاده از پشت بام یا راهروی منتهی به آن به عنوان انباری و موارد مشابه، همگی تخلف محسوب میشوند و هیچکدام از ساکنین حق این کار را ندارند.
- همانطور که گفتیم در صورتی که پشت بام نیاز به تعمیر داشته باشیم، تمامی ساکنین موظف هستند سهم خود را بابت هزینه تعمیر پرداخت کنند و هیچکدام از ساکنین مانند طبقات اول و دوم نمیتوانند بگویند این موضوع به آنها ربطی ندارد.
این موارد از مهمترین قوانین مشاعات ساختمان برای پشت بام هستند که باید آنها را رعایت کنید تا هیچگونه مشکلی برای ساکنین پیش نیاید و همگی در صلح کامل کنار هم زندگی کنند.
قوانین مشاعات ساختمان برای پارکینگ
پارکینگ یکی از بخشهای دیگر ساختمان است که جزو مشاعات محسوب میشود و ساکنین ساختمان، باید قوانین مربوط به این بخش است را رعایت کنند. در ادامه با هم قوانین مربوط به مشاعات پارکینگ ساختمان را بررسی خواهیم کرد:
- در هنگام خرید یا نوشتن اجاره نامه، نیاز است که پارکینگ یا مکان آن، به صورت دقیق مشخص شود تا در آینده مشکلی ایجاد نشود.
- استفاده بدون اجازه از پارکینگ شخص یا واحد دیگری مجاز نیست و اگر مدتی یکی از واحدها خالی باشد و سایر ساکنان از آن پارکینگ استفاده کنند؛ صاحب واحد موردنظر پس از بازگشت می تواند اجاره استفاده از پارکینگ را مطالبه کند.
- در صورت خالی بودن یک پارکینگ در ساختمان و استفاده نکردن واحد موردنظر از پارکینگ، شما میتوانید با مالک پارکینگ توافق کرده و پارکینگ را از او اجاره کنید. برای این موضوع بهتر است یک اجاره نامه نوشته شود و تمامی موارد مشخص باشد تا مشکلی ایجاد نشود.
- اگر شخصی از پارکینگ یک واحد استفاده کند و خودروی خود را از آنجا خارج نکند، صاحب پارکینگ میتواند این موضوع را با مدیر ساختمان مطرح کند تا با صحبت این افراد مشکل حل شود؛ اما در صورتی که شخص خاطی خودروی خود را برندارد، صاحب پارکینگ میتواند شکایت خود را به دادگستری تحویل دهد تا برای فرد خاطی مجازاتی مانند زندان و جریمه در نظر گرفته خواهد شد.
- اگر یکی از ساکنان بخواهد از پارکینگ برای برگزاری مراسم مانند جشن و عروسی و… استفاده کند، باید این موضوع را با تمامی اهالی ساختمان مطرح کند. در صورتی که هیچکدام از همسایگان با این موضوع مشکلی نداشتند، فرد میتواند مراسم را در پارکینگ برگزار کند. در غیر این صورت برگزاری مراسمات و استفاده شخصی از پارکینگ مجاز نیست.
- استفاده از پارکینگ به عنوان انباری به صورتی که این کار برای سایر ساکنان ساختمان مشکل ایجاد کند و فضای پارکینگ آنها را نیز اشغال کند، غیرمجاز است و ساکنان می توانند از فرد موردنظر درخواست کنند که وسایل خود را بردارد و حتی میتوانند از فرد خاطی شکایت کنند.
- شستن فرش، خودرو یا تعویض روغن خودرو در پارکینگ ممنوع بوده و تخلف محسوب می شود؛ اما اگر از نظر ساکنان ساختمان مشکلی نداشته باشد و همگی با این کار موافق باشند، به صورت توافقی مشکلی ندارد.
این موارد جزو مهمترین قوانین مشاعات پارکینگ هستند که تمامی اهالی ساختمان باید آنها را رعایت کنند. مواردی نظیر نظافت پارکینگ و روشنایی پارکینگ و … نیز بر عهده کلیه واحدهای مالک پارکینگ ساختمان می شود.
قوانین مشاعات ساختمان برای حیاط خلوت
حیاط خلوت نیز یکی دیگر از مشاعات ساختمان است که ممکن است خیلی از افراد در ساختمان ها در مورد این بخش سوال داشته باشند. حیات خلوت به بخش هایی از ساختمان گفته می شود که معمولا سقف ندارد و نورگیر است و در جلو یا پشت ساختمان قرار دارد.
برای این قسمت نیز قوانینی وجود دارد که رعایت تمامی آنها مهم است و ساکنان باید این قوانین را رعایت کنند. همانطور که معمولا ساکنان طبقه آخر خود را مالک پشت بام میدانند، ساکنان طبقه اول نیز خود را مالک محوطه حیات خلوت یا پیلوت میدانند که این موضوع کاملاً اشتباه است. در ادامه این قوانین مربوط به حیاط خلوت را بررسی خواهیم کرد:
- اگر حیاط خلوت به طبقات اول متصل باشد، به این معنی نیست که این طبقات میتوانند از این بخش استفاده شخصی داشته باشند و ایجاد هرگونه تغییر در این قسمت، به اجازه گرفتن از تمامی واحدهای ساختمان نیاز دارد و در صورت عدم موافقت ساکنان دیگر، تغییر در حیاط خلوت جرم محسوب میشود.
- استفاده ساکنان طبقه اول از حیات خلوتی که به خانه آنها متصل است تا زمانی که برای سایر ساکنان مشکلی ایجاد نکند و با رضایت آنها همراه باشد، مشکلی ندارد؛ اما در صورتی که برای سایر ساکنان رضایتبخش نباشد و باعث آزار آنها شود، تخلف محسوب میشود.
- اگر ساکنان طبقه اول بخواهند حیات خلوت را مسقف کنند، باید از تمامی واحدها و مدیر ساختمان برای مسقف کردن حیاط خلوت اجازه بگیرند و نمیتوانند به صورت خودسر این کار را انجام دهند؛ در صورتی که سایر ساکنان متوجه شوند که این افراد چنین کاری را انجام دادهاند، می توانند برای شکایت اقدام کنند.
- ساکنان سایر طبقات، میتوانند در صورت نیاز برای دسترسی راحت تر به حیات خلوت، با هماهنگی تمامی واحدهای دیگر، از واحد خودشان به حیات خلوت پله نصب کنند یا در صورت امکان تمامی واحدها به صورت مشارکتی این کار را انجام دهند.
این موارد جزو قوانینی هستند که برای حیاط خلوت باید رعایت شود و تمامی ساکنین موظف به رعایت آنها هستند.
در صورت رعایت نکردن قوانین مشاعات ساختمان چه کار کنیم؟
همانطور که در تمامی قسمت های این مقاله گفتیم، رعایت قوانین مشاعات ساختمان برای تمامی ساکنان ضروری است و هرکدام از ساکنان که این قوانین را رعایت نکنند، متخلف محسوب می شوند. حالا برای اینکه بتوانید تخلف شخصی را پیگیری کنید می توانید کارهای زیر را انجام دهید.
- در ابتدا بهتر است خودتان به فرد موردنظر این موضوع را بگویید تا طبق قوانین از مشاعات استفاده کند و برای دیگران مزاحمت ایجاد نکند. معمولا در چنین حالتی مشکل رفع خواهد شد و نیاز به مراحل دیگر نیست.
- اگر در حالت قبلی مشکل حل نشد، بهتر است این موضوع را با مدیر ساختمان در میان بگذارید تا بتواند با همکاری اعضای هیئت مدیره، جلوی فرد خاطی را بگیرد و از بروز این تخلف جلوگیری کند.
- در صورتی که هیچکدام از موارد بالا جوابگو نبودند، مدیر ساختمان با همکاری سایر ساکنان ساختمان، می توانند یک استشهاد را آماده کنند و به دادگستری رفته و از فرد متخلف شکایت کنند. در این حالت معمولا بررسی انجام شده و در صورت وجود تخلف، با فرد موردنظر برخورد شدیدی از جمله زندان و جریمه انجام خواهد گرفت.
جمع بندی مطالب
در این مقاله در مورد این صحبت کردیم که قوانین مشاعات ساختمان چیست؟ و با هم در مورد قوانین مشاعات برای پشت بام، حیاط خلوت و پارکینگ صحبت کردیم تا بتوانید قوانین مربوط به این قسمت های ساختمان را بدانید و در صورت وجود مشکل، پیگیری های لازم را انجام دهید.
در انتهای مقاله نیز به شما توضیح دادیم که اگر فردی متخلف در ساختمان شما حضور دارد و از مشاعات به صورت نامناسبی استفاده میکند، چطور میتوانید این موضوع را پیگیری کنید و از بروز تخلف در ساختمان جلوگیری کنید.
امیدواریم این مقاله به شما کمک کرده باشد که در مورد قوانین مشاعات ساختمان اطلاعات بیشتری کسب کنید و بتوانید با دانستن این موارد، زندگی آپارتمانی راحتتر و آرامتری را تجربه کنید.
از اینکه تا انتهای این نوشته با ما همراه بودید از شما متشکریم و دعوت میکنیم روش نظافت راهپله چوبی ساختمان را در وبلاگ هوم سرویز بخوانید و با دلیل بوی فاضلاب در ساختمان نیز آشنا شوید.
برای دریافت خدمات مختلف هوم سرویز هم کافی است به سایت و اپلیکیشن هوم سرویز مراجعه کنید. هوم سرویز با ارائه بیش از ۴۰۰ نوع سرویس از نماشویی ساختمان گرفته تا اسیدشویی استخر آماده ارائه خدمات به شما عزیزان است.