آگلونما، یکی از زیباترین گیاهان آپارتمانی است که برگهای خاص و ظاهر جذابی دارد. آگلونما گیاهی مقاوم است و به دلیل شرایط نگهداری آسان، برای افراد مبتدی گیاهی مناسب محسوب میشود. اگر بتوانید شرایط محیطی استاندارد را برای آگلونما فراهم کنید، شاهد شادابی و زیبایی این گیاه خواهید بود؛ در غیر این صورت باید منتظر به وجود آمدن مشکلات متعدد در گیاه آگلونما باشید. یکی از مشکلات رایج در نگهداری از گیاه آگلونما، زرد شدن برگهای گیاه است که زیبایی و جذابیت آگلونما را از بین میبرد. اگر در منزل خود از آگلونما نگهداری میکنید؛ احتمالا این سوال برای شما پیش آمده است که علت زرد شدن برگ های آگلونما و راه درمان آن چیست؟ برای آشنایی با دلایل زرد شدن برگ آگلونما از شما دعوت میکنیم تا انتهای این نوشته با ما همراه باشید. لازم است بدانید که این مطالب برای تمامی گونههای آگلونما با هر رنگ و شکلی صدق میکند.
علت زرد شدن برگ آگلونما و راه درمان آن چیست؟
موارد زیر، باعث وارد شدن استرس به گیاه آگلونما و زرد شدن برگهای آن میشوند:
1- دلیل زرد شدن برگ های آگلونما؛ آبیاری زیاد
یکی از دلایل زرد شدن برگ های اگلونما، آبیاری زیاد به گیاه است. اگر شاهد افتادگی برگهای آگلونما و زرد شدن برگهای پایینی گیاه بودید، باید بدانید که گیاه شما از آبیاری بیش از حد رنج میبرد. درست است که تمام گیاهان برای شادابی و سرسبزی به آب نیاز دارند؛ اما آبیاری زیاد به گیاهان منجر به پوسیدگی ریشههای گیاه و از بین رفتن آن میشود. بهترین زمان برای آبیاری گیاه آگلونما، زمانی است که 10 سانتی متر بالای سطح خاک در گلدان خشک شده باشد. برای تشخیص این موضوع میتوانید انگشت یا تکه ای چوب را داخل خاک کنید، اگر خاک به دست یا چوب نچسبید و خشک بود، میتوانید گیاه را آبیاری کنید. دقت داشته باشید که حجم مناسبی از آب را داخل گلدان بریزید تا تمام سطح خاک مرطوب شده و آب اضافی از انتهای گلدان خارج شود.
همچنین به این موضوع دقت داشته باشید که دفعات آبیاری در فصل تابستان و فصل زمستان با هم متفاوت است و در طول روزهای سرد سال، گیاهان آپارتمانی به آب کمتری نیاز دارند؛ زیرا شدن نور و درجه حرارت محیط کمتر میشود و رطوبت موجود در بافتهای گیاه بهکندی تبخیر میشود.
اگر علت زرد شدن برگ آگلونما در منزل شما، آبیاری بیش از حد است، برای احیای گیاه خود باید آگلونما را از داخل گلدان بیرون بیاورید و ریشههای گیاه را بررسی کنید. چنانچه ریشهها در اثر آبیاری زیاد پوسیده شدهاند، باید تمام قسمتهای آسیبدیده ریشه را جدا کنید و مجدداً گیاه را در خاک تازه و جدید بکارید. اگر ریشههای آگلونما دچار پوسیدگی نشدهاند، تنها باید زمان درست برای سیستم آبیاری گیاه و درختان را تشخیص دهید و گیاهتان را به میزان لازم آب دهید.
2- علت زرد شدن برگ آگلونما؛ آبیاری کم
همانقدر که آبیاری زیاد به گیاه آسیب میرساند، آبیاری کم هم باعث خشک شدن بافتهای گیاه و از بین رفتن آن میشود. اگر مشاهده کردید که نوک برگهای آگلونما قهوهای شده است و برگها ترد و شکننده شده اند، باید بدانید که دفعات و مقدار آبیاری گیاه کم بوده است. زمانی که آگلونما دچار تنش کم آبی میشود، شروع به زرد شدن میکند و این موضوع از برگهای پایینتر شروع خواهد شد. در صورتی که آگلونما به دلیل کمآبی شروع به تغییر رنگ کرده است، تنها راه نجات گیاه این است که آبیاری گیاه را بهصورت منظم انجام دهید و به گیاه خود توجه بیشتری داشته باشید. البته لازم است بدانید که آبیاری درست و اصولی به آگلونما نمیتواند برگهای قهوهای گیاه را درمان کند؛ اما از پیشرفت این مشکل و زرد شدن تمام برگهای آگلونما جلوگیری میکند.
یکی از موضوعات نگرانکننده برای بعضی از افراد، خشک شدن سریع خاک گلدان آگلونما است. اگر خاک آگلونما سریع خشک میشود و گیاه زود به آبیاری نیاز پیدا میکند، احتمالا درجه حرارت محیط اطراف گیاه زیاد است یا نور خورشید، با شدت زیاد به گیاه میرسد. در چنین حالتی، بهتر است گیاه را به محیطی با دمای معمولی و نور غیرمستقیم منتقل کنید تا سرعت تبخیر رطوبت خاک گیاه کمتر شود.
3- زرد شدن برگ آگلونما؛ شرایط نوری نامناسب
دریافت نور کافی در گیاهان، باعث تولید منظم کلروفیل در برگهای گیاه میشود. کلروفیل، اصلی ترین عامل سبزی و شادابی برگهای گیاهان است. بنابراین با عدم دریافت نور کافی، فرآیند کلروفیلسازی در گیاه با اختلال مواجه میشود و برگهای آگلونما شروع به زرد شدن و تغییر رنگ میکنند. بهترین مکان برای نگهداری آگلونما، مکانی است که نور غیرمستقیم به مدت طولانی در آن وجود داشته باشد. اگر دلیل زرد شدن برگ های آگلونما، نور کم محیط باشد، برای رفع این مشکل باید گیاه را به مکان دیگری ببرید تا نور کافی در دسترس گیاه قرار بگیرد. یادتان باشد که قرار دادن آگلونما در معرض نور شدید و مستقیم خورشید هم توصیه نمیشود؛ زیرا این موضوع ممکن است باعث قهوهای شدن برگهای آگلونما و سوختگی برگها شود.
4- دلایل زرد شدن گیاه آگلونما؛ وجود آفت و حشره
وجود برخی از آفتها و حشرات نیز میتواند باعث تغییر رنگ برگهای آگلونما شود. آفتهایی مانند شپشک آردی، کنه، شته و مگسهای سفید به برگها و ساقههای آگلونما میچسبند و شیره گیاه و آب داخل ساقه گیاه را میمکند و با این کار، باعث تضعیف گیاه و زرد شدن برگ های آگلونما میشوند. برای از بین بردن آفات و حشرات، شما باید هر 3 یا 4 روز یک بار به برگهای گیاه و خاک گلدان توجه کنید تا از عدم حضور حشرات و آفتها مطمئن شوید. در صورتی که گیاه شما با آفات و حشرات درگیر شده است، از صابونهای آفت کش برای از بین بردن آفتها استفاده کنید.
5- علت زرد شدن برگ آگلونما؛ پیشرفت بیماری در گیاه
اگر میخواهید بدانید که علت زرد شدن برگ های آگلونما و راه درمان آن چیست؟ بهتر است ابتدا به ظاهر گیاه خود نگاه کنید تا تغییر رنگ و شکل برگهای آگلونما را بررسی کنید. اگر قبل از زرد شدن برگهای آگلونما، لکههای بزرگ و قهوهای روی برگ گیاه به وجود آمده است، گیاه شما به بیماری «آتشک» یا «سوختگی آتشی» مبتلا شده و همین موضوع باعث تضعیف گیاه شده است. اگر تعداد کمی از برگها چنین مشکلی داشتند، میتوانید این قسمتهای آسیبدیده را از گیاه جدا کنید و دور بریزید؛ اما اگر تمام برگهای گیاه چنین مشکلی داشتند، متاسفانه گیاه شما از بین رفته است. برای جلوگیری از تجمع قارچها و باکتریها درون خاک گلدان، از قارچ کش استفاده کنید و همواره خاک مناسب با زهکشی قوی را برای گیاهان آپارتمانی خود انتخاب کنید تا هوا در خاک گلدان بهخوبی جریان داشته باشد.
یکی از نکات مهم در مراقبت از گل و گیاه، سمپاشی به موقع گیاهان و درختان است. دفع حشرات و بیماریها در گیاهان و درختان بهقدری اهمیت دارد که انجام سمپاشی باغ به صورت منظم باعث افزایش محصولات باغ و بالا رفتن کیفیت میوهها میشود.
6- زرد شدن برگ های آگلونما؛ عدم کوددهی به گیاه
اگر از کود برای تقویت خاک آگلونما استفاده نمیکنید، ممکن است گیاه شما دچار کمبود نیتروژن، پتاسیم و فسفر شود و همین موضوع شرایط را برای زرد شدن برگ های گیاه آگلونما فراهم میکند. برای تامین عناصر موردنیاز آگلونما، در بهار و تابستان، هر ماه یک بار کوددهی به آگلونما را انجام دهید. کود سه بیست مایع، یکی از کودهای مناسب برای گیاه آگلونما است. یادتان باشد که در فصل پاییز و زمستان نیازی به کوددهی گل و گیاه نیست؛ زیرا در این زمان گیاه به کود برای تغذیه نیازی ندارد. همچنین کوددهی زیاد به آگلونما باعث تشکیل نمک در خاک گیاه و سمی شدن خاک میشود و این موضوع به سلامتی و شادابی گیاه آسیب میزند.
7- دمای نامناسب در محیط عامل زرد شدن گیاه آگلونما:
آگلونما، یکی از گیاهان آپارتمانی زیبا است که با شرایط دمایی داخل خانه بهخوبی سازگار میشود؛ اما زمانی که دمای محیط بهصورت ناگهانی کم و زیاد میشود، این موضوع آگلونما را دچار استرس شدید میکند. زمانی که دمای محیط دائماً سرد و گرم شود، برگهای آگلونما زرد شده و نوک برگها هم قهوهای میشوند. گاهی اوقات هم برگهای آگلونما در اثر شوک دمایی دچار پیچش ناگهانی میشوند. اگر میخواهید گیاه آگلونما بهخوبی رشد کند و همواره سرحال باشد، به هیچ وجه گیاه خود را در کنار سیستمهای گرمایشی و سرمایشی قرار ندهید. همچنین قرار دادن آگلونما در نزدیکی پنجرههایی که مدام باز و بسته میشوند هم اصلا کار درستی نیست؛ زیرا این موضوع هم باعث تغییر سریع دمای محیط اطراف گیاه میشود و به گیاه استرس وارد میکند.
8- زرد شدن برگهای آگلونما به دلیل تعویض گلدان:
گاهی اوقات تعویض گلدان باعث تغییر شرایط گیاه و زرد شدن برگ های آگلونما میشود. بنابراین اگر بهتازگی خاک یا گلدان آگلونما را عوض کردهاید و برگهای گیاه شما زرد شده است، باید به گیاه زمان بدهید تا با شرایط جدید سازگار شود. معمولا در عرض 1 الی 2 ماه گیاه به شرایط جدید خود عادت میکند. بنابراین در جواب این سوال که علت زرد شدن برگ های آگلونما و راه درمان آن چیست؟ باید بگوییم که هرگونه تغییر در شرایط محیطی آگلونما به این گیاه استرس وارد میکند و باعث زرد شدن برگهای گیاه میشود.
9- عدم وجود رطوبت کافی را برای جلوگیری از زرد شدن برگ های گیاه اگلونما:
آگلونما، گیاهی گرمسیری است و به همین خاطر، علاقه زیادی به رطوبت در محیط دارد. زمانی که محیط خشک باشد، اگلونما آسیبپذیر میشود و این موضوع باعث زرد شدن برگ های گیاه آگلونما میشود. با روشن شدن سیستمهای گرمایشی مانند بخاری و شوفاژ در پاییز و زمستان، رطوبت موجود در خانه کمتر میشود و همین موضوع شرایط را برای حفظ شادابی گیاهان گرمسیری دشوار میکند. برای جلوگیری از خشکی محیط اطراف اگلونما، میتوانید از دستگاههای رطوبتساز استفاده کنید تا رطوبت موردنیاز به برگهای آگلونما برسد. همچنین میتوانید مقداری سنگ ریزه در گلدان آگلونما بریزید و با اضافه کردن آب به ظرف زیر گلدانی، یک جزیره کوچک برای گیاه بسازید تا با تبخیر آب، رطوبت جذب برگهای گیاه شود.
10- چرخه طبیعی آگلونما:
گیاهان، موجودات زنده و آرامی هستند که چرخه حیات خاص خودشان را دارند. در طول زمان، گیاهان نیز رشد میکنند و پیر میشوند. زمانی که برگهای قدیمی آگلونما پیر میشود، شروع به زرد شدن میکند و میریزد تا فضا برای رویش برگهای جوان و جدید باز شود. بنابراین اگر تمام شرایط محیطی را برای رشد بهتر آگلونما فراهم کردهاید و باز هم شاهد زرد شدن برگ های اگلونما بودید، نگران نشوید؛ زیرا این موضوع به دلیل چرخه طبیعی آگلونما اتفاق میافتد. بعد از زرد شدن برگهای پایینی آگلونما و ریختن این برگها، شاهد رشد ساقه جدید و برگهای جوان خواهید بود.
جمعبندی مطالب
آگلونما یکی از زیباترین گیاهان آپارتمانی با شرایط نگهداری نسبتاً آسان است؛ اما گاهی اوقات برگهای این گیاه به دلایل مختلف دچار آسیب و تغییر رنگ میشود. در این نوشته با 10 دلیل رایج زرد شدن برگهای اگلونما و راههای احیای این گیاه آشنا شدید. حالا شما میدانید که علت زرد شدن برگ های آگلونما و راه درمان آن چیست؟ از اینکه تا انتهای این نوشته با ما همراه بودید از شما متشکریم. امیدواریم مطالب این نوشته به شما کمک کند تا از آگلونمای خود بهتر نگهداری کنید و همواره شاهد شادابی و سرسبزی این گیاه باشید.
برای مطالعه سایر مطالب هوم سرویز نظیر کاشت سبزی در گلدان و علت زرد شدن کاج مطبق میتوانید به وبلاگ هوم سرویز و همچنین اینستاگرام هوم سرویز مراجعه کنید. برای دریافت خدمات مختلف هوم سرویز هم کافی است به سایت و اپلیکیشن هوم سرویز مراجعه کنید. هوم سرویز با ارائه بیش از 400 نوع سرویس از مراقبت گل و گیاه و سمپاشی باغ گرفته تا نظافت منزل و شستشوی فرش آماده ارائه خدمات به شما است.
سلام من گل اگلونما برفی دارم مدتیه برگهای پایینی زرد مشن وبرگهای جدید تقریبا بی رنگ وبدون لکه های سبزن ساقه ی گیاه چسبنده شده لطفا راهنمایی کنید.