
فرقی نمیکند یک راننده قدیمی باشید یا جدیداً شروع به رانندگی با خودرو کرده باشید، مشکل سفت شدن فرمان خودرو میتواند برای هرکسی چالشهایی را به دنبال داشته باشد و باعث ایجاد مشکل در رانندگی شود. به همین خاطر است که باید در مورد این موضوع اطلاعات بیشتری کسب کنید تا بتوانید به بهترین شکل ممکن، آن را حل کنید.
سفتی فرمان خودرو میتواند به دلایل مختلفی به وجود بیاید که هرکدام از این موارد میتوانند راهحل خاص خود را داشته باشند. مثلاً ممکن است سؤال شما مواردی مانند علت سفت شدن فرمان هیدرولیک در صبح، علت سفت شدن فرمان به یک سمت، علت سفت شدن فرمان بعد از گرم شدن یا علت سفت شدن فرمان غیر هیدرولیک باشد و دوست داشته باشید مشکل اصلی فرمان خودرو را پیدا کنید. برای برطرف کردن مشکل سفتی فرمان ماشین و رانندگی راحت با خودرو، بهتر است با تمام دلایل سفت شدن فرمان هیدرولیک و غیر هیدرولیک آشنا شوید تا بتوانید این مشکل را در سریعترین زمان ممکن حل کنید.
در این مقاله ما میخواهیم در مورد همین موضوع صحبت کنیم و بگوییم که مشکل سفت شدن فرمان هیدرولیک یا غیر هیدرولیک در چه مواردی ممکن است اتفاق بیفتد و زمانی که با این مشکل مواجه شدید، چطور باید آن را رفع کنید.
اگر به دنبال این هستید که درباره علت سفت شدن فرمان پراید، پژو 405، پژو پارس و سایر خودروها اطلاعات بیشتری کسب کنید، حتماً تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید تا با اصلیترین دلایل سفتی فرمان خودرو و روشهای رفع این مشکل آشنا شوید.

دلایل سفت شدن فرمان هیدرولیک و غیر هیدرولیک چیست؟
در این بخش از مقاله، شما با 10 علت اصلی سفت شدن فرمان خودرو آشنا خواهید شد. بعد از آشنایی با این موارد، شما میتوانید مشکل اصلی خودرو را سریعتر پیدا کنید و برای رفع مشکلات خودرو اقدام کنید. بهترین کار این است که برای عیبیابی و تعمیر خودرو، از مکانیک سیار کمک بگیرید تا بدون نیاز به حمل خودرو، مشکل خودروی شما برطرف شود.
زمانی که با مشکل سفتی فرمان پراید، پژو و سایر خودروها مواجه شدید، باید علت اصلی مشکل را در یکی از موارد زیر پیدا کنید:
1- کم بودن باد لاستیکها:
یکی از مهمترین دلایل سفتی فرمان در هنگام رانندگی، باد لاستیکهای خودرو است. میزان باد لاستیکها هم در خودروهایی که فرمان هیدرولیک دارند و هم در خودروهای غیر هیدرولیک، تأثیر زیادی در میزان سفتی فرمان خودرو دارد. در بسیاری از موارد، دلیل سفت شدن فرمان ماشین شما این است که باد لاستیکها کم شده است و شما با لاستیکهای کم باد به رانندگی ادامه میدهید!
همچنین تنظیم نبودن باد لاستیکها، یکی از دلایل کشیده شدن فرمان به یک سمت در هنگام رانندگی است که خطرات زیادی را به همراه دارد و موجب تصادف و آسیبهای مالی و جانی میشود.
بنابراین، اولین کاری که باید انجام دهید این است که باد لاستیکها را چک کنید تا بتوانید از تنظیم بودن آنها مطمئن شوید. اگر باد لاستیکهای خودرو مخصوصاً لاستیکهای جلو تنظیم نباشد و کم باشد، قطعاً چرخاندن فرمان با دشواری انجام میشود و حتی ممکن است جهتگیری خودرو بهدرستی انجام نشود.
بنابراین، میزان باد لاستیکها را بررسی کنید و از تنظیم بودن باد لاستیکهای خودرو مطمئن شوید. در صورت کم باد شدن لاستیکها، شما میتوانید از خدمات پنچرگیری سیار استفاده کنید تا بدون جابجایی خودرو، کارهایی مانند تعویض لاستیک، پنچرگیری و تنظیم باد لاستیکها انجام شود.

2- کم شدن روغن هیدرولیک:
در خودروهایی که فرمان هیدرولیک دارند، روغن هیدرولیک خودرو میتواند نقش مهمی در سفتی فرمان داشته باشد. به همین خاطر نیاز است که در زمانهای مناسب نسبت به بررسی آن اقدام کنید.
معمولاً در هر 50 هزار کیلومتر نیاز است که روغن هیدرولیک را تعویض کنید تا بتوانید بدون مشکل از خودروی خودتان استفاده کنید. باید بدانید که کم بودن سطح روغن هیدرولیک باعث میشود که فشار کافی برای چرخاندن فرمان وجود نداشته باشد و همین موضوع میتواند علت سفت شدن فرمان پژو پارس و خودروهای مشابه دیگر باشد.
همچنین کم بودن روغن هیدرولیک بهتدریج به قطعات مهمی که به هیدرولیک فرمان مرتبط هستند آسیب میرساند و باعث خرابی آنها میشود؛ بنابراین بهموقع نسبت به بررسی این روغن اقدام کنید تا دچار مشکلی نشوید.
یکی از نشانههایی که میتواند به شما کمک کند از کم بودن روغن هیدرولیک مطلع شوید، این است که در زمانی که میخواهید فرمان را بچرخانید، صدای جیرجیر شنیده میشود و این میتواند نشانهای برای کم بودن روغن هیدرولیک باشد.
در مجموعه هوم سرویز هزینه تعویض روغن هیدرولیک فرمان بسیار مناسب و اقتصادی است و شما میتوانید با کمترین قیمت، تعویض روغن ماشین خود را انجام دهید.
3- نشتی روغن هیدرولیک:
در مورد قبلی گفتیم که روغن هیدرولیک اهمیت زیادی در سفتی فرمان دارد. گاهی اوقات ممکن است که شما روغن هیدرولیک را تعویض کرده باشید و مشکلی در آن وجود نداشته باشد؛ اما بهخاطر نشتی دچار کمبود روغن هیدرولیک شده باشید.
در این صورت باید تمامی شیلنگها و قطعات هیدرولیک را بررسی کنید تا محل نشتی را پیدا کرده و برای رفع این مشکل اقدام کنید. توصیه ما این است که برای این کار وقت تلف نکنید و در سریعترین زمان آن را انجام دهید تا مشکلی برای خودرو ایجاد نشود. اگر تجربه و تخصصی در این زمینه ندارید، از تعمیرکاران متخصص و باتجربه کمک بگیرید تا مشکلات جدی برای خودروی شما پیش نیاید.

4- استفاده از رینگ و لاستیک پهن:
خیلی اوقات علت سفت شدن فرمان پژو 405، دلیل سفتی فرمان هیدرولیک 206 و حتی خودروهای دیگر، استفاده از رینگ و لاستیک پهن است. لاستیکهای پهن خودرو، سطح بزرگی دارند و به همین خاطر بیشتر با سطح زمین در تماس هستند. همین موضوع باعث میشود که در زمان چرخاندن فرمان، کمی سفتی فرمان را حس کنید که کاملاً طبیعی است. اگر بعد از تعویض رینگ و لاستیک خودرو متوجه سفتی فرمان ماشین شدهاید، باید بدانید که دلیلش همین موضوع است و نباید نگران مشکل دیگری باشید.
5- مشکل در تسمه هیدرولیک:
تسمه هیدرولیک، قطعهای ساده است که میتواند قدرت را از موتور خودرو به پمپ هیدرولیک منتقل کند و باعث میشود که کار چرخاندن فرمان راحتتر شود.
اگر این قطعه دچار مشکلاتی مانند پارگی، ترکخوردگی، فرسودگی، خرابی و… شود نمیتواند بهدرستی کار خود را انجام دهد و همین موضوع باعث میشود که در فرمان خودرو اختلال ایجاد شود.
بنابراین، نیاز است که این قطعه را نیز بررسی کنید و اگر خرابی در آن مشاهده کردید، حتماً تسمه را تعویض کنید تا مشکلی در هیدرولیک ایجاد نشود و بتوانید بدون مشکل از فرمان استفاده کنید.
6- خراب شدن پمپ هیدرولیک:
پمپ هیدرولیک نیز قطعه مهمی است و اهمیت زیادی در میزان سفتی و نرمی فرمان خودرو دارد. در صورتی که میزان کارکرد خودرو بالا باشد، پمپ هیدرولیک خراب و فرسوده میشود و به تعویض نیاز پیدا میکند.
بنابراین، اگر هیچکدام از مشکلات قبلی در خودروی شما وجود نداشت، حتماً این قطعه را نیز بررسی کنید تا از سلامت آن مطمئن شوید. یکی از دلایل شنیده شدن صداهایی مانند جیرجیر از فرمان در زمان چرخاندن آن، خراب شدن یا وجود مشکل در پمپ هیدرولیک نیز باشد و به شما هشدار میدهد که این قطعه از خودرو را تعویض کنید.

7- مشکل در جعبه فرمان خودرو:
جعبه فرمان خودرو نیز سیستمی است که به ما کمک میکند بتوانیم کار هدایت خودرو با استفاده از فرمان را انجام دهیم. اگر این بخش مهم از خودرو بهدرستی کار نکند، در عملکرد فرمان خودرو اختلالات جدی پیش میآید. به همین دلیل شما باید جعبه فرمان خودرو را به صورت مرتب بررسی کنید و مطمئن شوید که مشکلی در این قسمت از خودرو وجود ندارد.
مثلاً اگر خودروی شما در زمان سرد بودن فرمان سفت شده است، اما بعد از گرمشدن سفت شدن فرمان خودرو برطرف میشود، بهتر است حتماً نگاهی به جعبه فرمان آن بیندازید تا بتوانید مشکلات احتمالی را بررسی کرده و حل کنید.
8- خرابی میل فرمان:
گاهی اوقات ممکن است با مشکلاتی مانند سفت شدن فرمان در صبح مواجه شوید که خودرو سرد است و پس از گرم شدن خودرو این مشکل برطرف شود. یکی از دلایل احتمالی این مشکل، آسیب دیدن میله فرمان یا خرابی قطعات آن است و همین موضوع باعث میشود که در شروع صبح، نتوانید بهدرستی فرمان خودرو را هدایت کنید.
برای رفع این مشکل نیاز است که میل فرمان را بررسی کنید؛ چون این مشکل مخصوصاً در زمستان میتواند بسیار اذیتکننده باشد و شما را با مشکل مواجه کند.

9- غلیظ شدن روغن هیدرولیک:
اگر روغن هیدرولیک قدیمی باشد یا بهخاطر رسوب آلودگی و کثیفی دچار خرابی شده باشد، مشکلاتی مانند سفت شدن فرمان را برای شما ایجاد خواهد کرد. معمولاً علت سفت شدن فرمان بعد از گرم شدن نیز همین موضوع است. چون بعد از گرم شدن خودرو ممکن است روغن هیدرولیک غلظت بالایی پیدا کند و نتواند بهدرستی کار خود را انجام دهد.
در این حالت باید روغن هیدرولیک را بررسی کرده و آن را تعویض کنید یا روغن بیشتری بریزید تا مشکل برطرف شود و بتوانید خودروی خودتان را به حالت عادی برگردانید.
10- سفت شدن غربیلک فرمان:
گاهی اوقات نیز ممکن است هیچکدام از مشکلات بالا وجود نداشته باشند و غربیلک فرمان خودروی شما سفت شده باشد و همین موضوع باعث شود که هنگام کار با فرمان حس کنید خیلی سفت است.
در چنین حالتی میتوانید بهسادگی این مشکل را با تنظیم درست غربیلک یا تعویض آن برطرف کنید و علت سفت شدن فرمان خودروی خودتان را رفع کنید. برای انجام این کار بهتر است از فرد متخصص کمک بگیرید تا بتواند مشکل را به بهترین روش حل کند و فرمان خودروی شما را کاملاً تراز و میزان کند.

روشهای نرم کردن فرمان خودرو
در بخش قبلی به شما مواردی را گفتیم که میتوانند علت سفت شدن فرمان خودرو باشند و در مورد هرکدام بهصورت کامل توضیح دادیم تا بتوانید عیبیابی را بهدرستی انجام دهید.
در این قسمت میخواهیم برخی از نکاتی را بگوییم که رعایت آنها کمک میکند بتوانید کار نرم کردن فرمان خودرو را بهدرستی انجام دهید و با مشکلات سفتی فرمان مواجه نشوید.
1- توجه به روغن هیدرولیک:
همانطور که در طول بخش قبلی بارها اشاره کردیم، روغن هیدرولیک میتواند نقش بسیار مهمی در کارکرد صحیح فرمان داشته باشد. اگر میزان روغن هیدرولیک خودرو کم شود یا روغن کثیف و قدیمی در سیستم خودرو وجود باشد، احتمال سفتی فرمان ماشین بالا میرود.
به همین خاطر برای جلوگیری از سفت شدن فرمان حتماً بهموقع این روغن را تعویض کنید و اگر کم بود میزان آن را بیشتر کنید تا از مشکلات احتمالی جلوگیری شود.
2- سرویس جعبه فرمان:
جعبه فرمان هدایت خودرو را با استفاده از فرمان برایتان آسان میکند و اگر مشکلی در آن وجود داشته باشد، میتواند برایتان خطراتی را به وجود بیاورد. به همین خاطر حتماً سرویس جعبه فرمان را بهدرستی انجام دهید و به آن توجه کنید.

3- سرویس پمپ هیدرولیک:
پمپ هیدرولیک نیز قطعهای است که اهمیت زیادی در کارکرد مناسب فرمان دارد و به همین خاطر باید از آن بهدرستی مراقبت و نگهداری کنید تا برایتان مشکلی ایجاد نکند. اگر حس کردید که فرمان سفت شد سریعاً این قطعه را بررسی کنید تا مشکلات جدیتر و پرهزینهتری را برایتان ایجاد نکند.
4- بررسی و تعویض بهموقع تسمه ها:
تسمه هیدرولیک و سایر تسمههای موجود در خودرو نقش مهمی در انتقال قدرت موتور دارند و به همین خاطر باید به آنها توجه ویژهای داشته باشید. اگر تسمه هیدرولیک خراب شود فرمان شدیداً سفت شده و رانندگی را برایتان دشوار میکند.
بنابراین، حتماً تسمه را بهموقع تعویض کنید و حواستان به آن باشد تا مشکلی برایتان ایجاد نشود و بتوانید بهراحتی با خودروی خودتان به رانندگی بپردازید.
5- توجه به لاستیکهای خودرو:
تنظیم باد کاری است که هزینه و زمان زیادی نیاز ندارد و میتوانید آن را بهسادگی انجام دهید؛ بنابراین حتماً این کار را هر چند وقت یکبار انجام دهید تا بتوانید بدون مشکل با خودرو رانندگی کنید.
همچنین از رینگ و لاستیکهای استاندارد استفاده کنید تا هدایت خودرو با مشکل مواجه نشود و شاهد سفتی فرمان خودروی خودتان نباشید و بتوانید بهراحتی از آن استفاده کنید.
با انجام سرویس دوره ای خودرو، تمام قطعات مهم مانند جعبه فرمان، پمپ هیدرولیک، میزان روغن ماشین، وضعیت لاستیکها و… بررسی میشود و مشکلات احتمالی خودرو برطرف خواهند شد. به همین دلیل، برای حفظ سلامتی خودرو و عملکرد بهتر ماشین، حتماً برای انجام سرویس منظم خودرو برنامهریزی کنید و این کار را فقط به افراد مطمئن بسپارید.

جمعبندی مطالب
در این مقاله در مورد علت سفت شدن فرمان خودرو صحبت کردیم و با هم بررسی کردیم که چه دلایلی وجود دارند که باعث میشوند چنین مشکلی برایتان ایجاد شود.
همچنین با هم برخی از مواردی را بررسی کردیم که با استفاده از آنها و رعایت این نکات میتوانید بهراحتی از بروز دلایل سفت شدن فرمان جلوگیری کنید و بدون مشکل از خودروی خودتان استفاده کنید.
فرمان بخش مهمی است خودرو است که میتوانید با استفاده از آن هدایت خودرو را انجام دهید و اگر مشکلی در این بخش ایجاد شود، میتواند خطرات زیادی را براتان ایجاد کند؛ بنابراین حتماً به این موضوع توجه کنید و مشکلات مربوط به فرمان را جدی بگیرید.
امیدواریم این مقاله به شما کمک کرده باشد که با دلایل سفت شدن فرمان آشنا شوید و بدانید که هرکدام از آنها چه هستند و در صورت برخورد با چنین مشکلی، با روشهای گفته شده بتوانید آن را حل کنید تا رانندگی لذت بخشی را با خودروی خودتان تجربه کنید.
شما میتوانید کار تعمیر و سرویس خودرو را به تیم متخصص و باتجربه هوم سرویز بسپارید تا کارهایی مانند جلوبندی سازی خودرو، تعویض باتری، تعویض لنت، تعمیر گیربکس، تعمیر دینام، تعویض شمع خودرو، تعمیر دیفرانسیل و تعمیر سپر خودرو توسط بهترین و حرفهایترین تعمیرکاران خودرو انجام شود.
برای ثبت درخواست تعمیر و سرویس ماشین، کافی است به سایت و اپلیکیشن هوم سرویز مراجعه کرده و درخواست خود را ثبت کنید تا همکاران ما با شما تماس بگیرند و هماهنگیهای لازم را انجام دهند.
همیار شماییم تا پایان سرویس…