تعمیر و سرویس خودرو

یاتاقان زدن ماشین یعنی چی؟ علت آن چیست؟

هیچ کس دوست ندارد که درگیر خرابی ماشین شود و هزینه زیادی را برای تعمیر خودرو بپردازد. گاهی اوقات به دلایل مختلف مانند بی‌توجهی به سرویس دوره‌ای خودرو، فرسودگی قطعات خودرو و استفاده نادرست از ماشین، مشکلاتی برای خودرو ایجاد می‌شود. یاتاقان زدن ماشین، یکی از مشکلات رایج در خودرو است که باعث خرابی و ساییدگی یاتاقان‌های خودرو می‌شود و عملکرد صحیح یاتاقان‌ها را مختل می‌کند.

بعد از شنیدن صدای یاتاقان زدن ماشین، شما باید بلافاصله از مکانیک سیار کمک بگیرید تا ابتدا خودروی شما را بررسی و عیب یابی نماید و پس از انتقال خودرو به تعمیرگاه، داخل موتور ماشین را باز کند و کار تعویض یاتاقان‌های ماشین را انجام دهد که این کار هزینه زیادی دارد. به همین دلیل بهتر است از بروز مشکل یاتاقان زدن ماشین جلوگیری کنید تا مجبور به پرداخت هزینه‌های سنگین برای تعمیر خودرو نشوید.

احتمالاً این سوالات برای شما پیش آمده است که علت یاتاقان زدن ماشین چیست و برای رفع صدای یاتاقان چه باید کرد؟ در این نوشته قصد داریم دلایل و علائم یاتاقان زدن ماشین را بررسی کنیم. همچنین نکات مهم برای جلوگیری از یاتاقان زدن ماشین را به شما آموزش خواهیم داد تا بتوانید از تمام قطعات خودرو بهتر مراقبت کنید و با چنین مشکلاتی مواجه نشوید.

اگر می‌خواهید با علت یاتاقان زدن ماشین و روش‌های پیشگیری از این مشکل آشنا شوید، از شما دعوت می‌کنیم که تا انتهای این مقاله با ما همراه باشید.

صدای یاتاقان زدن ماشین
صدای یاتاقان ماشین

علت یاتاقان زدن ماشین چیست؟

در داخل موتور خودرو، قطعات متحرک زیادی وجود دارد که به چرخش موتور کمک می‌کنند. یاتاقان، یکی از مهم‌ترین اجزای خودرو محسوب می‌شود. برای اینکه بتوانیم به مفهوم یاتاقان زدن بپردازیم، ابتدا لازم است بدانیم که یاتاقان چیست؟

یاتاقان، نوعی بلبرینگ است که به شکل ورقه فلزی نسبتاً باریک تولید می‌شود. وظیفه یاتاقان این است که میزان لقی میان لنگ و شاتون‌ها را تنظیم کند تا هنگام روشن کردن موتور، این قطعات متحرک به صورت روان حرکت کنند. در موتورهای ماشین، از انواع یاتاقان‌های ثابت، یاتاقان‌های متحرک و یاتاقان‌های نعلی‌شکل برای تنظیم میل لنگ و شاتون در پیشرانه احتراق داخلی استفاده می‌شود. بعد از روشن شدن موتور خودرو، لایه نازکی از روغن بین یاتاقان‌ها و میل لنگ تشکیل می‌شود تا میزان اصطکاک قطعات فلزی با هم کمتر شود. کم شدن اصطکاک میان قطعات فلزی، باعث روان شدن حرکت دورانی میل لنگ می‌شود و به بهبود عملکرد پیشرانه خودرو کمک می‌کند.

هر عاملی که باعث آسیب دیدن، ساییده شدن و تغییر شکل یاتاقان‌ها شود، برای موتور ماشین مشکل ایجاد می‌کند و زمینه را برای یاتاقان زدن ماشین فراهم می‌کند.

در صورتی که یاتاقان ماشین آسیب ببیند، یاتاقان به میل لنگ می‌چسبد یا یاتاقان، فاصله زیادی از میل لنگ می‌گیرد و مقدار کافی روغن بین یاتاقان و میل لنگ وجود نخواهد داشت. زمانی که که دو قطعه فلزی بدون داشتن روغن با هم تماس پیدا می‌کنند، میزان اصطکاک میان آنها بیشتر می‌شود و روی هم ساییده می‌شوند. به این حالت، یاتاقان زدن موتور ماشین گفته می‌شود. یاتاقان زدن ماشین با صدای خاصی شبیه به تق تق همراه است.

صدای یاتاقان زدن ماشین چگونه است؟

احتمالاً کنجکاو شده‌اید که علت ایجاد صدای یاتاقان را بدانید. بعد از نزدیک شدن یاتاقان به میل لنگ و چسبیدن یاتاقان به سطح میل لنگ، حرکت دورانی میل لنگ به‌سختی انجام خوهد شد و موتور ماشین سفت کار می‌کند و همین مشکل باعث ایجاد صدا در موتور ماشین خواهد شد و به‌تدریج باعث خراب شدن موتور و از کار افتادن ماشین می‌شود.

شاید بپرسید از کجا بفهمیم ماشین یاتاقان زده است؟ با شنیدن صدای تق تق و به هم خوردن قطعات فلزی موتور در هنگام گاز دادن و بالا بردن دور موتور ماشین، باید به بروز مشکل یاتاقان زدن موتور شک کنید. همچنین مشکلات جدی‌تر مانند قفل نشدن موتور و روشن نشدن ماشین از جمله عوارض منفی تخریب یاتاقان‌های خودرو است.

به همین دلیل بعد از شنیدن صدای یاتاقان زدن ماشین، باید خودرو را سریع‌تر به مکانیکی ببرید تا تمام قطعات موتور ماشین باز شود و مشکل اصلی ماشین برطرف شود. یاتاقان زدن ماشین، یکی از پرهزینه‌ترین و ترسناک‌ترین مشکلات است که هزینه زیادی را روی دوش صاحب خودرو می‌اندازد و منجر به روشن نشدن ماشین می‌شود. به همین دلیل، بسیاری از افراد دوست دارند که از بروز مشکل یاتاقان زدن ماشین جلوگیری کنند. در بخش بعدی با 8 علت یاتاقان زدن ماشین آشنا خواهید شد.

از کجا بفهمیم ماشین یاتاقان زده
از کجا بفهمیم ماشین یاتاقان زده است؟

علت یاتاقان زدن ماشین چیست؟

حالا که با دلایل یاتاقان زدن ماشین و صدای یاتاقان آشنا شدید، احتمالاً دوست دارید که با علت یاتاقان زدن ماشین آشنا شوید و روش جلوگیری از بروز این مشکل را یاد بگیرید. باید بدانید هر عاملی که باعث شود روغن با فشار و اندازه کافی به یاتاقان نرسد، منجر به یاتاقان زدن موتور ماشین می‌شود.

موارد زیر از جمله مهم‌ترین علت‌های یاتاقان زدن ماشین هستند:

1- استفاده از روغن‌ موتور بی‌کیفیت:

روغن موتور، وظیفه روان کردن قطعات فلزی موتور را برعهده دارد تا اجزای متحرک خودرو، بدون ساییدگی حرکت کنند. استفاده از روغن موتور باکیفیت و مرغوب، باعث حفاظت از قطعات موتور ماشین می‌شود و طول عمر اجزای موتور را بیشتر می‌کند.

در صورت ریختن روغن موتور بی‌کیفیت و نامرغوب، شرایط برای خشک کار کردن اجزای موتور و یاتاقان زدن ماشین فراهم می‌شود و دیر یا زود با مشکل مواجه خواهید شد. بعضی از روغن موتورها، مقدار زیادی ناخالصی دارند؛ به همین دلیل، در هنگام روشن بودن موتور، مقدار کافی روغن به قطعات متحرک موتور ماشین نمی‌رسد و اجزای فلزی روی هم ساییده می‌شوند. همچنین در صورت استفاده از روغن موتور ناخالص و بی‌کیفیت، به‌تدریج ناخالصی‌ها و رسوبات داخل موتور ته‌نشین می‌شود و به قطعات داخلی موتور آسیب می‌رساند.

میدونستی که هوم سرویز، خدمات تعمیر خودرو هم ارائه میده؟

به همین دلیل است که شما باید از روغن موتور باکیفیت و درجه یک استفاده کنید تا احتمال خوردگی و اصطکاک قطعات موتور ماشین به حداقل برسد. در وبلاگ هوم سرویز، نکات مهم برای خرید بهترین روغن موتور ایرانی و خارجی را به شما توضیح دادیم تا بتوانید روغن موتور مناسب را به‌راحتی پیدا کنید. بعد از انتخاب روغن موتور مناسب و باکیفیت، به مراکز مجاز تعویض روغنی خودرو مراجعه کنید تا کار تعویض روغن را انجام دهند.

روغن موتور
روغن موتور

2- تعویض دیر به دیر روغن‌ موتور و فیلتر روغن:

به مرور زمان، روغن موتور آلودگی و گردوغبار را جذب می‌کند و کیفیت آن پایین می‌آید. زمانی که روغن موتور آلوده می‌شود، خاصیت روان‌کنندگی آن کمتر خواهد شد. به همین دلیل است که هر چند وقت یکبار باید روغن موتور را عوض کنید تا عملکرد موتور ماشین افت نکند.

اگر به تعویض روغن موتور اهمیت ندهید و از روغن آلوده و کهنه در موتور ماشین استفاده کنید، احتمال نرسیدن روغن کافی به قطعات موتور و یاتاقان زدن ماشین بیشتر می‌شود و شما باید هزینه زیادی را برای تعمیر موتور ماشین بپردازید.

برای جلوگیری از یاتاقان زدن ماشین، بهتر است به صورت منظم برای تعویض روغن موتور اقدام کنید. بهتر است بعد از 5000 کیلومتر رانندگی، روغن موتور عوض شود و محفظه روغن موتور ماشین، با روغن تمیز و مرغوب پر شود.

اگر نمی‌دانید که چه زمانی برای تعویض روغن موتور ماشین اقدام کنید، حتماً به وبلاگ هوم سرویز مراجعه کنید و مطالبی مانند بهترین زمان تعویض روغن کوییک و بهترین زمان تعویض روغن 206 را مطالعه کنید و با نکات مهم برای تعویض روغن موتور آشنا شوید.

علاوه بر تعویض منظم روغن موتور، شما باید فیلتر روغن را به صورت مرتب تعویض کنید. فیلتر روغن موتور، تمام رسوبات و ناخالصی‌های داخل روغن موتور را جذب می‌کند و به بهتر شدن عملکرد موتور و افزایش شتاب خودرو کمک می‌کند. با تعویض منظم روغن موتور و فیلتر روغن، احتمال خرابی و ساییدگی یاتاقان خودرو کمتر می‌شود و شما با چنین مشکلاتی مواجه نخواهید شد.

تعویض روغن موتور
تعویض روغن موتور

3- نشتی روغن موتور:

زمانی که مشکل نشتی روغن موتور پیش بیاید و حجم روغن داخل موتور کم شود، مقدار کافی روغن به قطعات متحرک موتور نمی‌رسد و یاتاقان‌ها روی هم ساییده می‌شوند. با گذشت زمان و تخلیه روغن موتور، میزان ساییدگی یاتاقان‌ها بیشتر می‌شود و مشکل یاتاقان زدن ماشین اتفاق می‌افتد. به همین دلیل است که به محض مشاهده نشتی روغن ماشین، باید از تعمیرکار متخصص بخواهید که اجزای موتور ماشین را بررسی کند و مشکل نشتی روغن موتور را برطرف کند.

راهنمای خرید بهترین مارک لنت ترمز را در وبلاگ هوم سرویز بخوانید و بهترین لنت ترمز را برای خودرو تهیه کنید.

هزینه یاتاقان زدن ماشین
نشتی روغن و یاتاقان زدن ماشین

4- خراب شدن پمپ روغن:

پمپ روغن یا اویل پمپ (oil pump)، یکی از اجزای مهم در موتور خودرو است که اجزای موتور را روغن کاری می‌کند تا قطعات فلزی موتور در هنگام کار کردن روی هم ساییده نشوند و با هم تماسی نداشته باشند. بعد از عبور روغن موتور از فیلتر، نوبت به پمپ روغن ماشین می‌رسد. در این مرحله، اویل پمپ، روغن را به مدار روغن‌کاری پمپاژ می‌کند تا موتور ماشین روان‌تر کار کند و هنگام چرخش، اصطکاکی نداشته باشد.

در صورتی که پمپ روغن خراب شود، نمی‌تواند روغن را با فشار مناسب وارد قطعات موتور کند و همین موضوع، منجر به کاهش میزان روغن داخل موتور و ساییدگی قطعات فلزی می‌شود و شرایط را برای یاتاقان زدن ماشین فراهم می‌کند. برای رفع این مشکل، باید پمپ روغن ماشین را تعویض کنید و از پمپ روغن سالم استفاده کنید.

اویل پمپ
اویل پمپ یا پمپ روغن

5- مشکل در سیستم خنک‌کننده خودرو:

گرم شدن بیش از حد موتور ماشین، یکی از عواملی است که باعث داغ شدن و دفرمه شدن یاتاقان‌ها می‌شود و مشکلات دیگری مانند جوش آوردن خودرو را نیز به همراه دارد. سیستم خنک کننده موتور خودرو، وظیفه کاهش دمای موتور را برعهده دارد تا موتور خودرو در دمای استاندارد کار کند و خیلی داغ نشود. این سیستم خنک کننده از قطعاتی مانند فن و رادیاتور تشکیل شده است. با کمک سیستم خنک کننده خودرو، حرارت موتور در محدوده مجاز دمایی (بین 85 تا 95 درجه سانتیگراد) حفظ می‌شود.

زمانی که سیستم خنک کننده خودرو خراب شود یا آب داخل رادیاتور کم شود، مراحل کاهش دما و خنک کردن موتور به‌درستی انجام نمی‌شود و دمای موتور بسیار بالا می‌رود. در بلند مدت، داغ شدن موتور باعث دفرمه شدن یاتاقان‌ها می‌شود و مشکل یاتاقان زدن ماشین را به همراه خواهد داشت.

به همین دلیل برای جلوگیری از خراب شدن یاتاقان‌ها، باید به سیستم خنک کننده موتور خودرو و همچنین تعویض آب رادیاتور خودرو توجه داشته باشید و این قسمت از خودرو را بررسی کنید. اگر متوجه شدید که آمپر آب بالا رفته و پایین نمی‌آید، احتمالاً سیستم خنک‌کننده خودرو دچار مشکل است و باید بررسی و عیب‌یابی شود.

سیستم خنک کننده خودرو
سیستم خنک کننده خودرو

6- رانندگی با دور بالای موتور:

بسیاری از افراد، عادت دارند که پدال گاز را مدام فشار دهند و با دور بالای موتور رانندگی کنند. رانندگی با دور بالای موتور در کوتاه‌مدت مشکلی ندارد؛ اما در بلندمدت باعث وارد شدن فشار زیاد به قطعات داخل موتور و داغ شدن بیش از حد موتور می‌شود. چنین شرایطی، تمام قطعات داخل موتور مانند یاتاقان‌ها و میل لنگ را دچار ساییدگی می‌کند و منجر به یاتاقان زدن ماشین و انفجار موتور می‌شود.

بنابراین، برای جلوگیری از خرابی موتور ماشین، سعی کنید با دور موتور کمتر رانندگی کنید و آرام‌تر برانید تا فشار زیاد به خودروی شما وارد نشود. با رعایت این نکته ساده، مجبور به پرداخت هزینه‌های زیاد برای تعمیر موتور و تعویض قطعات خودرو نخواهید شد و می‌توانید بهتر از ماشین خود نگهداری کنید.

میدونستی که هوم سرویز، خدمات تعمیر خودرو هم ارائه میده؟
صدای یاتاقان زدن ماشین
صدای یاتاقان زدن ماشین

7- نصب نادرست یاتاقان‌ها:

یکی از بهترین کارها برای مراقبت بهتر از خودرو، انتخاب تعمیرکار متخصص و باتجربه است. گاهی اوقات بعد از تعمیر خودرو، به دلیل نصب نادرست یاتاقان‌ها، موتور خودرو دچار مشکل می‌شود و مشکل یاتاقان زدن ماشین اتفاق می‌افتد.

اگر به دلیل نصب نادرست یاتاقان‌ها، ماشین یاتاقان بزند و روشن نشود، شما باید خودرو را به مکانیکی معتبر و معروف ببرید تا مکانیک‌های خودرو، موتور ماشین را باز کنند و یاتاقان‌ها را به‌درستی نصب کنند.

از آنجایی که هر بار باز کردن موتور خودرو و نصب قطعات داخل موتور هزینه زیادی را به همراه دارد، پیشنهاد می‌کنیم که از همان ابتدا جلوی ضرر را بگیرید و تعمیر خودرو را فقط به افراد متخصص بسپارید.

در وبلاگ هوم سرویز، با بهترین مراکز معاینه فنی خودرو در تهران آشنا شوید و کار معاینه فنی خودرو را به مراکز مطمئن بسپارید.

تعویض یاتاقان خودرو
تعمیر خودرو

8- فرسوده شدن یاتاقان‌ها:

اگر خودروی شما قدیمی شده، طبیعی است که با مشکل یاتاقان زدن ماشین مواجه شوید. یاتاقان‌ها، قطعاتی فلزی هستند و عمر مشخصی دارند. بعد از استفاده زیاد، یاتاقان‌ها دچار ساییدگی، فرسودگی و زنگ‌زدگی می‌شوند و به‌درستی کار نمی‌کنند. زمانی که یاتاقان‌های قدیمی خودرو، شکسته یا دفرمه شوند، شاهد صدای یاتاقان و خراب شدن موتور ماشین خواهید بود و نمی‌توانید مثل قبل از خودرو استفاده کنید.

به همین دلیل پیشنهاد می‌کنیم که حتماً سرویس دوره‌ای خودرو را جدی بگیرید و هنگام بروز مشکل و روشن شدن چراغ چک خودرو، به تعمیرگاه مراجعه کنید تا بتوانید از خراب شدن ماشین جلوگیری کنید.

تعمیر خودرو با هوم سرویز
تعمیر خودرو با هوم سرویز

جمع‌بندی مطالب

در این نوشته درباره مشکل یاتاقان زدن ماشین با شما صحبت کردیم و 8 علت یاتاقان زدن ماشین را به شما توضیح دادیم. همچنین روش رفع صدای یاتاقان و جلوگیری از این مشکل را به شما توضیح دادیم تا بتوانید از ساییدگی یاتاقان‌ها و خراب شدن موتور خودرو جلوگیری کنید.

از اینکه تا انتهای این نوشته با ما همراه بودید از شما متشکریم و امیدواریم مطالب این نوشته برای شما کاربردی و مفید باشد.

هر زمان که مشکلی برای خودروی شما پیش آمد، می‌توانید از خدمات هوم سرویز در زمینه سرویس و تعمیر خودرو استفاده کنید و کار تعمیر خودرو را به مکانیک سیار شبانه روزی بسپارید. مکانیک‌های باتجربه و متخصص هوم سرویز، در هر ساعتی از شبانه روز آماده خدمت رسانی به شما هستند و کلیه خدمات تعمیر و سرویس خودرو را با بهترین هزینه انجام می‌دهند.

برای ثبت سفارش تعمیرات خودرو در محل، کافی است به سایت و اپلیکیشن هوم سرویز مراجعه کنید و درخواست خود را ثبت کنید تا همیاران ما با شما تماس بگیرند و هماهنگی‌های لازم را انجام دهند.

همیار شماییم تا پایان سرویس…

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا