تقریبا اکثر مردم تصور میکنند که خانههای بدون گاز نمیتوانند از سیستم های گرمایشی مطلوبی استفاده کنند؛ در صورتی که اینطور نیست و برای استفاده از سیستم های گرمایشی بدون گاز انتخابهای زیادی وجود دارد. در این مقاله بهترین سیستم های گرمایشی برای خانه های بدون گاز همراه با ویژگیهایشان معرفی شدهاند.
فهرست مطالب
- بهترین سیستم های گرمایشی برای خانه های بدون گاز
- بویلر نفت
- بویلر گاز مایع
- بویلر الکتریکی
- پنل های مادون قرمز
- بویلرهای زیست توده
- پمپ های حرارتی
- صفحات خورشیدی
- راه اندازی موتورخانه با هوم سرویز
- جمع بندی مطالب
بهترین سیستم های گرمایشی برای خانه های بدون گاز
یکی از رایجترین سیستمهای گرمایشی، استفاده از موتورخانه است؛ اما برای خانههایی که به شبکه گاز دسترسی ندارند، انتخابهای دیگری نیز وجود دارد. این خانهها میتوانند از گزینههای زیر به عنوان سیستم گرمایشی بدون گاز استفاده کنند:
- سوختهای جایگزین گاز مانند نفت و گاز مایع
- سیستمهای گرمایشی برقی مانند بویلرهای الکتریکی و پنلهای مادون قرمز
- منابع تجدیدپذیر مانند زیستتودهها یا همان زبالههای قابل سوزاندن، پمپهای حرارتی و صفحات خورشیدی
شاید این سیستم های گرمایشی برایتان چندان آشنا نباشند؛ نگران نباشید، در ادامه به معرفی هر یک از این گزینهها برای انتخاب بهترین سیستم گرمایشی پرداختهایم.
سیستم گرمایشی بدون گاز؛ بویلر نفت
عملکرد بویلرهای نفت، همانند موتورخانهها است؛ زیرا بویلرهای نفت نیز برای تامین گرمایش مرکزی و گرم کردن آب، از سوخت استفاده میکنند. مخازن نفت در بویلرها نیز همانند موتورخانهها، نمونههای مختلفی مانند معمولی، ترکیبی و سیستمی دارند. تنها تفاوتی که در این مخازن وجود دارد این است که ابتدا باید سوخت را در یک مخزن ذخیره کرد. در واقع، به دلیل نیاز به مخزن ذخیره نفت در این بویلرها، نیاز به فضای مناسبی در خارج از خانه برای تعبیه آن وجود دارد. همچنین علاوه بر فضای مورد نیاز مخزن، برای انتقال سوخت به داخل خانه نیز باید فضای مناسبی وجود داشته باشد.
بویلرهای نفت برای خانه هایی که به شبکه گاز متصل نیستند و یا لوله کشی گاز در این مناطق انجام نشده است، یک گزینه در دسترس و آسان محسوب میشود. بویلر نفت از رایج ترین سیستم های گرمایشی بدون گاز است؛ زیرا افراد میتوانند در زمان دلخواه خود و از افراد مدنظر خود نفت خریداری کنند.
این بویلرها میتوانند جایگزین مناسبی برای گاز محسوب شوند. بازدهی بویلرهای نفت جدید نیز بالا است، اتلاف انرژی کمی داشته و میتوانند بیش از 90 درصد میزان سوخت را به گرمایش تبدیل کنند. اما همانطور که گفته شد در خانه باید فضای مناسب و کافی وجود باشد. همچنین نفت یک سوخت فسیلی است که سوزاندن آن باعث آزاد کردن کربن در فضا شده و همین مسئله منجر به تغییرات آب و هوا میشود.
قیمت بویلرهای نفت به برند سازنده و مدل آن بستگی دارد. همچنین هزینه نصب و راه اندازی آن نیز باید در نظر گرفته شود. به طور کل، راه اندازی بویلرهای نفت، هزینه بیشتری در مقایسه با موتورخانهها دارد؛ زیرا علاوه بر بویلر به مخزن ذخیره نیز نیاز دارند. گرچه هزینه استفاده از این سیستم کمی از گاز بیشتر است؛ اما استفاده از بویلرهای گازی به صرفهتر از گاز مایع و سیستم های برقی خواهد بود.
سیستم گرمایشی بدون گاز؛ بویلر گاز مایع
گاز مایع یک سوخت گازی است؛ با این تفاوت که میتوان آن را ذخیره کرد. همانند بویلرهای نفت، برای استفاده از این بویلرها نیز نیاز به مخزن دارید. نمونههای مختلف معمولی، ترکیبی و سیستمی این بویلرها نیز موجود هستند و شما میتوانید بسته به فضای خانه خود از آنها استفاده کنید. این بویلرها اغلب از بویلرهای نفت مقرون بهصرفهتر هستند و همچنین در ابعاد مختلف نیز قابل اجرا میباشند. از بویلرهای نفت علاوه بر سیستم گرمایشی میتوان به عنوان اجاق یا فر نیز استفاده کرد و شاید دیگر نیازی به نصب اجاق گاز نیز نباشد. اما قیمت گاز مایع از گاز طبیعی و نفت بیشتر است و ایجاد مخزن ذخیره سازی نیز باعث افزایش هزینهها خواهد شد. همچنین سطح گاز مایع در مخزن نیز باید منظم کنترل شود. سوزاندن گاز مایع در حدود 15 تا 20 درصد کمتر از نفت، کربن آزاد میکند.
سیستم گرمایشی بدون گاز؛ بویلر الکتریکی
بویلرهای الکتریکی یا برقی یکی از بهترین گزینهها برای سیستم گرمایشی خانهها و آپارتمانهای کوچک بدون گاز محسوب میشوند؛ زیرا این بویلرها نمیتوانند در ابعاد بزرگتر گرما و آب گرم تولید کنند. در بویلرهای الکتریکی برخلاف بویلرهای نفت و گاز مایع نیاز به نصب کانال دودکش برای خروج گاز وجود ندارد. به همین دلیل ابعاد آنها کوچکتر بوده و به فضای نصب کمتری نیاز دارند. این بویلرها هنگام کار سر و صدای بسیار کمتری ایجاد کرده و گاز نیز منتشر نمیکنند. تعداد قطعات آنها نیز بسیار کمتر است و به همین دلیل کمتر دچار خرابی میشوند و نیاز به سرویس منظم نیز ندارند. اما قیمت برق مصرفی در این بویلرها بیشتر از نفت و گاز مایع خواهد بود و در هنگام قطعی برق نیز کارایی ندارند.
سیستم گرمایشی بدون گاز؛ پنلهای مادون قرمز
این پنلها همانطور که از نامشان پیداست، به طور مستقیم داخل خانه، افراد و اجسام را با استفاده از تابش پرتو مادون قرمز گرم میکنند. در واقع این پنلها برخلاف پکیج یا شوفاژ تنها هوا را گرم نمیکنند. بنابراین با استفاده از پنلهای مادون قرمز، حتی اگر در یک اتاق بسیار سرد هم باشید باز هم احساس گرما میکنید؛ زیرا گرما مستقیما به خود شما میتابد. پنلهای مادون قرمز یک سیستم گرمایش ساده هستند که برخلاف بویلرها، به یک سیستم مرکزی برای گرمایش نیاز ندارند. این پنلها به صورت مستقل از یکدیگر و با برق کار میکنند. استفاده از این پنلها هزینههای کمتری در پی خواهد داشت.
پنلهای مادون قرمز میتوانند دیوارها و اجسام جامد را نیز گرم کنند و همین مسئله باعث میشود فضای خانه تا مدت زمان بیشتری گرم بماند. همچنین این پنلها تنها در مدت 30 ثانیه هوای داخل خانه را به دمای مورد نظر میرسانند. قطعات متحرک در این پنلها وجود نداشته و بدون سر و صدا کار میکنند. همچنین گردش هوا را کمتر می کنند و باعث پخش شدن گرد و غبار نیز نمیشوند. اما برای کارکرد موثرتر این پنلها، باید اطراف آنها تمیز و بدون گرد و غبار باشد. به دلیل قدرت بالای پنلهای مادون قرمز در گرم کردن محیط، نیازی به روشن کردن همیشگی آنها وجود نخواهد داشت؛ به همین دلیل هزینههای جاری استفاده از آنها بهصرفه خواهد بود.
سیستم گرمایشی بدون گاز؛ بویلرهای زیست توده
بویلرهای زیست توده از دیگر سیستم های گرمایشی بدون گاز است. این بویلرها از زبالههای قابل سوختن برای تامین انرژی استفاده میکنند. در واقع در عملکرد این بویلرها، تراشهها، گندلهها و کندههای چوب سوزانده می شود و در نتیجه از حرارت ایجاد شده به واسطه سوزاندن آنها برای گرم کردن فضای خانه و آب استفاده میشود. بویلرهای زیست توده از بزرگترین سیستمهای گرمایشی محسوب میشوند و به فضای بزرگی برای ذخیره سوخت نیاز دارند. در این بویلرها از منابع تجدیدپذیر سوخت استفاده می شود و کربن تولید نمیکنند.
بویلرهای زیست توده یک سیستم گرمایشی بسیار کارآمد هستند و در حدود 90 درصد بازدهی دارند؛ اما فضای نسبتا زیادی اشغال میکنند و یکی از گرانترین سیستمهای گرمایشی محسوب میشوند. اما هزینه زیاد آنها صرفا برای راهاندازی سیستم است و هزینه جاری استفاده از آنها ناچیز خواهد بود. همچنین برای پاک کردن خاکستر به تمیز کاری دوره ای نیاز خواهند داشت.
سیستم گرمایشی بدون گاز؛ پمپ های حرارتی
یکی از رایجترین سیستم های گرمایشی با منابع تجدیدپذیر که در اکثر خانههای بدون گاز مورد استفاده قرار میگیرد، پمپ حرارتی است. پمپهای حرارتی دو نوع مختلف دارند:
- پمپهای حرارتی با منبع هوا: این پمپها به واسطه یک فن، هوای بیرون را جذب کرده و گرمای موجود در هوا را استخراج میکنند. برخی از انواع مدلهای این پمپها میتوانند تا دمای 25- درجه سانتیگراد نیز فعالیت داشته باشند.
- پمپهای حرارتی با منبع زمین: این پمپها نیز با گردش مایع خنک کننده در لولههای مدفون میتوانند حرارت زیرزمینی را جذب کنند. معمولا به دلیل جذب گرمای خورشید، دمای زمین در طول سال بین 10 تا 15 درجه سانتیگراد ثابت بوده و این پمپها میتوانند از این دما استفاده کنند.
هر دو نوع این پمپها در فضای بیرون از خانه نصب میشوند؛ اما نصب پمپ حرارتی با منبع زمینی به فضای بیشتری نیاز خواهد داشت؛ زیرا زمین باید حفر شود تا لولهها برای جذب حرارت درون زمین قرار بگیرند.
بازدهی پمپهای حرارتی بسیار بالا است و معمولا 400 تا 500 درصد بازدهی دارند. هزینههای جاری بسیار کمی داشته و نسبت به موتورخانهها 2 برابر عمر دارند.
پمپهای حرارتی به نگهداری و تعمیرات بسیار کمی نیاز دارند؛ اما هزینههای اولیه این پمپها نسبتا زیاد است و برای کار به برق نیاز دارند. نسبت به سایر بویلرها حرارت کمتری ایجاد میکنند و به همین دلیل توصیه میشود برای آنها از رادیاتورهای بزرگ استفاده کرده یا به عنوان گرمایش از کف آنها را به کار ببرید. در استفاده از پمپهای حرارتی محل سکونت باید عایق بندی خوبی داشته باشد تا بتوانید بازدهی مناسبی دریافت کنید. اگرچه این موضوع برای تمامی سیستمهای گرمایشی به همین صورت است.
سیستم گرمایشی بدون گاز؛ صفحات خورشیدی
اگر در میان انواع سیستم های گرمایشی برای خانه های بدون گاز به دنبال بهترین گزینه هستید، به پنل های خورشیدی فکر کنید. همانطور که از نام این صفحات پیداست، صفحات خورشیدی گرمای خورشید را جذب میکنند و با استفاده از یک آبگرمکن، آب را گرم می کنند. در نتیجه، برای استفاده از این صفحات باید یک سیستم گرمایشی شامل یک آب گرمکن داشته باشید. با استفاده از صفحات خورشیدی هزینه سیستم گرمایشی برای یک خانواده 4 نفره در حدود 40 تا 70 درصد کاهش پیدا میکند. در واقع صفحات خورشیدی ارزان هستند؛ زیرا تنها به تابش خورشید نیاز دارند. همچنین این صفحات در فضا کربن نیز آزاد نخواهند کرد. اما این صفحات غالبا به عنوان بخشی از یک سیستم گرمایش دیگر نصب میشوند. سقف خانهها باید شرایط مناسبی داشته باشد تا بتوان روی آنها صفحات خورشیدی نصب کرد. همچنین صفحات خورشیدی به عنوان بخشی از سیستم گرمایشی که شامل بویلر ترکیبی باشد، قابل استفاده نخواهد بود.
هزینه سیستم گرمایش صفحات خورشیدی به تعداد پنلهای مورد نظر برای نصب در پشتبام بستگی دارد. همچنین آب گرمکن باید با این صفحات سازگار باشد؛ در غیر این صورت باید برای خرید آب گرمکن مناسب هزینهای را در نظر بگیرید.
راه اندازی موتورخانه با تیم هوم سرویز
اگر قصد راه اندازی موتورخانه یا سیستم گرمایشی بدون گاز برای منزل یا محل کار خود را دارید و می خواهید این کار توسط تیمی حرفه ای و متخصص انجام شود، سرویس و تعمیرات موتورخانه خود را به تیم هوم سرویز بسپارید تا خیلی سریع این کار را برای شما انجام دهند و از وجود آب گرم و هوای مطبوع در منزلتان لذت ببرید. برای سفارش راه اندازی موتورخانه، روی دکمه های زیر کلیک کنید:
جمع بندی مطالب
همانطور که خواندید، برای انتخاب سیستم های گرمایشی برای خانه های بدون گاز گزینههای زیادی وجود دارد. بویلرهای نفت، گاز و زیست توده برای قرار گرفتن مخزن ذخیره سازی به فضای اضافهای نیاز دارند. پمپهای حرارتی و به خصوص پمپهای حرارتی با منبع زمینی به فضای بیرونی احتیاج خواهند داشت. حالا اگر در بیرون از خانه برای مخازن سوخت با پمپ حرارتی فضای کافی ندارید، سیستمهای گرمایش برقی، بویلر الکتریکی یا پنلهای مادون قرمز، گزینههای بهتری هستند. در واقع، شما باید بر اساس بودجه، فضای موجود و همچنین بر اساس سلیقه خود یکی از بهترین این سیستمها را برای خانه خود انتخاب کنید. راهاندازی این سیستمها بسیار ساده است و در استفاده از آنها غالبا دچار مشکل و دردسر نخواهید شد. به عبارتی شما با انتخاب یک سیستم با کارایی مناسب میتوانید فصلهای سرد سال را بدون دردسر سپری کنید و به خوبی از این سیستمهای گرمایشی استفاده کنید.
اگر برای نصب آبگرمکن، نصب پکیج و راه اندازی موتورخانه و سایر وسایل گرمایشی به دنبال تیمی متخصص و حرفه ای هستید، این کار را به تیم حرفه ای هوم سرویز بسپارید تا با کیفیت عالی و قیمت مناسب این کار را برای شما انجام دهند.
قیمت تعمیر و سرویس موتورخانه |
---|